Now Reading:
Trčite ili biciklirate u doba koronavirusa? Metar do dva distance nisu dovoljni!
Full Article 2 minutes read

Trčite ili biciklirate u doba koronavirusa? Metar do dva distance nisu dovoljni!

Ako vozite bicikl ili trčite, metar do dva razmaka iza biciklista i trkača nisu dovoljni jer možete završiti u oblaku kapljica i virusa

Jedno od pitanja koje sportaši i sportaši rekreativci postavljaju jest – a što je s bavljenjem sportom, trčanjem i biciklizmom? Vrijede li za takve aktivnosti neka posebna pravila jer, čak i ako se pridržavate socijalne distance, osobe koje trče i voze bicikl često će trčati iza ili proći pored drugih trkača i biciklista.

Znanstvenici s katoličkog sveučilišta Leuven iz Belgije u suradnji sa znanstvenicima iz Eindhovena i University of Technology proveli su istraživanje o mogućnostima širenja virusa pri trčanju i bicikliranju te su došli do nekih zanimljivih zaključaka, piše portal Zimo.

Treba napomenuti da je njihova studija još u procesu odobravanja, no kako je riječ o iznimno aktualnoj temi i kako sve više ljudi razmišlja o sportskim aktivnostima po ovim sunčanim danima (usprkos opasnostima od koronavirusa), odlučili su rezultate ranije podijeliti s javnosti. Ti rezultati pokazuju da za sportske aktivnosti vrijede neka druga pravila te da razmak od metar ili dva nije dovoljan.

Preporuka: držanje većeg razmaka!

Kada netko tko trči ili vozi bicikl kašlje, kiše ili samo diše, te kapljice (s potencijalnim virusima) ostaju u zraku i predstavljaju opasnost za osobe koje trče ili voze bicikl iza njih jer upadaju u taj oblak kapljica pa metar ili dva razmaka nisu dovoljni. Znanstvenici upozoravaju da se isto nekad čak može primijeniti i na brže hodanje te preporučuju držanje većeg razmaka ako hodate iza neke osobe.

Umjesto trčanja ili bicikliranja iza nekoga, simulacija koju su znanstvenici napravili pokazuje da je puno sigurnije ako se trči pored osoba ili ako se trči u nekoj formaciji, npr. dijagonalno iza nekog sportaša kako ne biste ulazili u taj oblak kapljica osobe ispred vas. Pri ovom istraživanju nisu uzeti u obzir vremenski uvjeti, poput vjetra, koji također mogu znatno utjecati na širenje kapljica.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

www.sjever.hr(zimo

09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.