Now Reading:
Načelnik općine Bedekovčina Darko Ban: Važno je da čuvamo sebe jer tako čuvamo druge, osobito one najugroženije
Full Article 5 minutes read

Načelnik općine Bedekovčina Darko Ban: Važno je da čuvamo sebe jer tako čuvamo druge, osobito one najugroženije

S danom 5. travnja potvrđena je prva osoba zaražena COVID-19 virusom s područja Općine Bedekovčina. Stožer civilne zaštite Općine Bedekovčina nadzire razvoj situacije i planira određene mjere zaštite svojih mještana, ponajprije od zdravstvene ugroze. Zdravlje je prioritet i glavni fokus, a potom se sagledavaju i efekti koje širenje virusa ima na lokalno gospodarstvo.

Odmah po održavanju Sjednice Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, dana 3. ožujka, održana je i prva sjednica Stožera CZ-a Općine Bedekovčina na temu epidemije odnosno pandemije COVID-19 virusa.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban temeljem dopisa Stožera civilne zaštite RH, a u skladu s Planom djelovanja civilne zaštite Općine Bedekovčina, 17. ožujka donio je odluku o aktiviranju i stavljanja u punu funkciju Stožera civilne zaštite Općine Bedekovčina, a 19. ožujka odluku o aktiviranju operativnih snaga civilne zaštite – Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Općine Bedekovčina i povjerenika civilne zaštite i njihovih zamjenika. Aktivirani su DVD-ovi Bedekovčina, Poznanovec, Orehovica, Kebel i Brestovec za poduzimanje i provođenje svih potrebnih zadaća, mjera i aktivnosti. Aktivirani su povjerenici CZ Općine Bedekovčina koji svakodnevno obilaze područje svojih mjesnih odbora, zaprimaju upite i pozive mještana s područja svojeg mjesnog odbora, prikupljaju podatke, dostavljaju lijekove i potrepštine, pridržavajući se uputa za rad i protuepidemijskih mjera Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko–zagorske županije. Treba svakako istaknuti da je aktivno preko 100 članova Stožera CZ Bedekovčina od čega je svakodnevno na terenu barem 10 članova.

U cilju osiguravanja dostupnosti hrane i osnovnih potrepština mještanima, a osobito starijima aktivirane su pokretne trgovine Martina j.d.o.o. (kontakt: 099/6722762), Super Anja d.o.o. (kontakt: 098/251146) i trgovina Pavlek (kontakt: 049/238-048, za područja Kebel, Bedekovčina i Martinec Orehovički). Uvedena je zabrana okupljanja oko trgovina u kojima je dopušten rad te se vrši svakodnevna kontrola. Ograđena su sva dječja i sportska igrališta te je stavljeno upozorenje o zabrani korištenja u cilju suzbijanja širenja COVID-19 virusa. Aktivirano je ŠRD „Jezera“ Bedekovčina koje kontinuirano prati stanje i vrši nadzor nad provođenjem mjera na području Bedekovčanskih jezera.

Crvenom križu i Udruzi invalida Bedekovčina dostavljena su dezinfekcijska sredstva za zaštitu, zaštitne rukavice i zaštitne maske.

– Općina je u svakodnevnom kontaktu s Crvenim križem u cilju pružanja pomoći našim najugroženijim mještanima te osobama koje žive same, a trenutno se pripremaju uskrsni paketi u naravi namirnica i zaštitnih sredstava koji će se podijeliti starim i nemoćnima na području Općine Bedekovčina – istaknuo je načelnik Općine Darko Ban.

U svrhu prevencije bolesti nabavljena su dezinfekcijska sredstva za zaštitu te su raspoređena zaposlenicima JUO Općine Bedekovčina, povjerenicima CZ, članovima Stožera, Domu zdravlja KZŽ Ambulanta Bedekovčina, Dječjem vrtiću Bedekovčina, SŠ Bedekovčina, DVD-ovima Bedekovčina, Poznanovec, Orehovica, Kebel i Brestovec Orehovički te Komunalnom Bedekovčina.

Općinska knjižnica i čitaonica Bedekovčina privremeno je zatvorena 16. ožujka. Privremeno je zatvoren i Dječji vrtić Bedekovčina uz osiguravanje dežurstva za djecu čija su oba roditelja zaposlena. Jedinstveni upravni odjel Bedekovčina i Komunalno Bedekovčina ograničili su rad sa strankama komunikacijom putem telefona, pošte ili elektroničke pošte. Iznimno, stranke se u uredima primaju isključivo u terminima unaprijed dogovorenima putem telefona ili elektroničke pošte i to u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama.

Što se tiče informiranja javnosti, na internetskoj stranici Općine Bedekovčina istaknute su sve informacije o koronavirusu s posljednjim podacima. Dodajmo i da je dosada izdano 480 e-propusnica za mještane općine Bedekovčina.

Nažalost, uz borbu s COVID-19 virusom Općinu Bedekovčina pogodio je potres ali i požar.

Potres koji je pogodio cijelu Hrvatsku 22- ožujka, a osobito sjeverozapadni dio Hrvatske, ostavio je traga i u Bedekovčini. Prijavljena je šteta na sveukupno 13 objekata koja su obišli nadležni službenici JUO Općine Bedekovčina.

Prilikom obilaska za devet objekata utvrđeno je da su oštećenja manjeg opsega i da im nije narušena statika, a za preostala 4 objekta izvršen je pregled od strane ovlaštenog inženjera građevine- statičara. Nakon izvješća statičara poduzet će se daljnji potrebni koraci – naglasio je Ban.

U nedjelju, 5. travnja, buknuo je požar stana u stambenom objekta u samom centru Bedekovčine. Načelnik Stožera CZ-a Bedekovčina Janko Buzjak posebne pohvale uputio je DVD-u Bedekovčina i ZJVP Zabok zbog brzog i efikasnog gašenja požara.

„Hvala svima koji se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera osobito mjera socijalnog distanciranja. Također, pozivam sve građane na praćenje Odluka, preporuka i mjera nadležnih tijela. Važno je da čuvamo sebe jer tako čuvamo druge, osobito one najugroženije.“ Istaknuo je načelnik Stožera CZ-a Bedekovčina.

Sukladno preporukama nacionalnog Stožera CZ-a , općinski Stožer donio je Odluku o otvaranju nekih trgovina građevinskog materijala, trgovina s kućanskim aparatima, poljoprivrednim strojevima, auto-dijelovima i slično kako bi mještanima omogućili obavljanje što više aktivnosti unutar same Općine a samim time smanjili napuštanje prebivališta mještana.

www.sjever.hr 09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.