Gradonačelnik Turk predstavio mjere za pomoć gospodarstvu

Uz paket mjera za očuvanje gospodarstva koje je donijela Vlada RH, i Grad Zaprešić je pripremio mjere kojima nastoji pružiti podršku svojim gospodarstvenicima u nadvladavanju poteškoća izazvanih nastalom krizom.

Tako će se Gradskom vijeću uputiti na usvajanje Odluka o privremenom oslobađanju plaćanja komunalne naknade na način da se u cijelosti oslobode plaćanja komunalne naknade poslovni subjekti kojima je obustavljen rad odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, za razdoblje od 1. travnja do 31. svibnja, koje će po potrebi biti produženo. Oni kojima je obustavljen rad u pretežitom dijelu poslovnog prostora, također će biti oslobođeni plaćanja za poslovni prostor u cijelosti, dok će se ostalim gospodarskim subjektima utvrđeni iznos komunalne naknade umanjiti za 30%. Uz to, na zahtjev će se osloboditi plaćanja komunalne naknade i obveznici koji su zbog poteškoća u poslovanju samostalnom odlukom privremeno obustavili rad. Obveza plaćanja komunalne naknade, za razdoblje od ožujka do svibnja, odgodit će se bez obračuna kamata svim obveznicima plaćanja (uključujući i građane), na rok do tri mjeseca od propisanog dospijeća pojedinačne mjesečne obveze.

Nadalje, do prestanka posebnih okolnosti, odgođene su pokrenute prisilne naplate potraživanja od strane Grada Zaprešića, a nove se neće pokretati, niti će se naplaćivati zatezne kamate na zakašnjela plaćanja. Također, oslobođeni su plaćanja zakupnine korisnici poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Zaprešića.

Do prestanka protuepidemijskih mjera, roditelji se u potpunosti oslobađaju plaćanja usluga dječjih vrtića, školske prehrane i produženog boravka, odnosno, troškove će u cijelosti podmiriti Grad.

Kao jednu od mjera štednje, gradonačelnik je donio i odluku o ograničavanju korištenja sredstava svim proračunskim i izvanproračunskim korisnicima Gradskog proračuna, na način da mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashode i izdatke koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija, pa su tako do daljnjega obustavljene i sve investicije Grada, izuzev onih koje se financiraju kroz EU fondove i druge izvore.

„Nalazimo se u situaciji koja utječe na sve nas i iz koje nitko nije izuzet, no vjerujem da ćemo je zajedničkim snagama i međusobnim razumijevanjem prebroditi. Mjere kojima će se rasteretiti zaprešićko gospodarstvo već su sad dosegnule iznos nešto veći od 8 milijuna kuna, a gradska uprava i dalje prati razvoj situacije i intenzivno promišlja o novim koracima kojima će pomoći svima pogođenima trenutnom situacijom.“ – poručio je gradonačelnik Željko Turk.

I zaprešićko komunalno poduzeće pridružilo se mjerama pomoći, pa je tako do daljnjeg obustavljena naplata parkiranja, a građanima koji imaju godišnje karte će se produljiti rok njihova trajanja. Obustavljena je i naplata odvoza otpada gospodarstvenicima kojima je zabranjen rad odlukom nacionalnog Stožera CZ, a svi korisnici komunalnih i vodnih usluga, uključujući i građane, oslobađaju se plaćanja zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u roku od 3 mjeseca.

www.sjever.hr/zapresic.hr 09.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.