Now Reading:
Procijenjen datum vrhunca epidemije u Hrvatskoj te broj umrlih
Full Article 2 minutes read

Procijenjen datum vrhunca epidemije u Hrvatskoj te broj umrlih

Ugledni američki Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) napravio je na temelju lokalnih i međunarodnih podataka, starosti bolesnika i broja ležajeva na intenzivnoj skrbi procjenu očekivanog broja žrtava zbog novog koronavirusa u pojedinim državama u svijetu, piše Večernji list.

Prema procjeni IHME-a, u Europi će do početka kolovoza umrijeti nešto više od 150 tisuća ljudi, od čega će najviše ljudi umrijeti u Velikoj Britaniji, oko 66 tisuća, dok će broj umrlih u Hrvatskoj, kako procjenjuje američki institut, biti 166. IHME procjenjuje da će broj umrlih u SAD-u biti nešto više od 80 tisuća, a u susjednoj Sloveniji 104.

Sudeći prema procjenama američkog instituta, koji djeluje pri Sveučilištu Washington, u Velikoj Britaniji, u kojoj je dosad umrlo više od pet tisuća ljudi, epidemija koronavirusa daleko je od vrhunca. U Italiji će do kraja epidemije umrijeti ukupno 20 tisuća, u Španjolskoj 19 tisuća, a u Francuskoj 15 tisuća. Kako ocjenjuje direktor IHME-a Christopher Murray, pred više europskih zemalja je nekoliko teških tjedana. Epidemija je u Italiji i Španjolskoj već dosegnula vrhunac, za razliku od Velike Britanije, koja će na vrhuncu epidemije trebati oko 100 tisuća bolničkih kreveta, a ima ih samo 18 tisuća, kao i skoro 18 tisuća kreveta na intenzivnoj njezi, a ima ih manje od 800. Kada je riječ o SAD-u, IHME je još prije nekoliko dana objavio procjenu o 80 tisuća mrtvih u toj zemlji, no sada Murray kaže kako će mrtvih u SAD-u prekoračiti prvotne projekcije i biti viši od 80 tisuća, piše Večernji.

Što se tiče Hrvatske, IHME vrhunac epidemije očekuje 20. travnja. Tada će Hrvatska trebati 255 bolničkih kreveta, a ima ih na raspolaganju više od šest tisuća. Hrvatska će trebati i 60 kreveta na intenzivnoj njezi, što je manje od trećine raspoloživih kreveta na odjelima za intenzivnu njegu u hrvatskim bolnicama. Procjenjuje se da će Hrvatskoj na vrhuncu krize trebati i oko 50 respiratora. Dakle, epidemija koronavirusa neće ugroziti dostupnost zdravstvene skrbi za pacijente. Posljednji smrtni slučaj zbog koronavirusa američki institut očekuje u svibnju, nakon čega će se stanje u Hrvatskoj smiriti.

sjever.hr/večernji.hr 08.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.