Now Reading:
Župan Kolar: Pripremili smo mjere pomoći gospodarstvu – rebalans proračuna za otprilike mjesec dana
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar: Pripremili smo mjere pomoći gospodarstvu – rebalans proračuna za otprilike mjesec dana

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj, kao i u drugim dijelovima svijeta, uzrokovala je pad gospodarskih aktivnosti, sve veći broj nezaposlenih i brojne druge probleme.

Hrvatska je vlada nedavno donijela i drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, a Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, izrazio je žaljenje što nisu donijete ranije.

Šteta što ove druge Vladine mjere nisu donesene kada su donijete prve. Velik broj mjera je pozitivno ocijenjen i ja ih pozdravljam, a sve je vezano za spas radnih mjesta. S današnjim danom imamo 2504 nezaposlene osobe odnosno 261 više nego zadnjeg dana veljače. Kada uzmemo u obzir da su 1172 poduzetnika podnijela zahtjev za svojih 5101 radnika za dobivanje potpore Vlade za minimalnu plaću, možemo reći da su se zagorski obrtnici, poduzetnici i gospodarstvenici odlučili za očuvanje radnih mjesta i nastavak proizvodnje ili pripremu za nastavak svog posla nakon što prođe koronavirus – rekao je župan Kolar dodavši da veliki broj firmi na području županije ipak radi u ovim, blago rečeno, složenim uvjetima.

Županija im namjerava pomoći, no Kolar naglašava da će mjere potpore gospodarstvu ovisiti o tome koliko će se poreza na dohodak uplatiti u županijski proračun.

Mjere smo pripremili, a s rebalansom ćemo ići za otprilike mjesec dana jer borba s koronavirusom nije utrka na 100 metara nego 10.000 metara s preponama, ako ne i maraton. Pričekat ćemo 15. travnja da vidimo da li će biti mjera kompenzacije Vlade vezano za minimalnu plaću odnosno povećanja neoporezivog s 3800 na 4000 kuna i da li će biti kakvih nadoknada za gubitak poreza na dohodak – kazao je Kolar.

Župan je dodao da su pripremljene dvije verzije rebalansa županijskog proračuna.

– Europski projekti se nastavljaju, financijska konstrukcija nam sada to omogućava. Moja prva odluka pomoći gospodarstvenicima i obrtnicima je da im se naš Poduzetnički inkubator besplatno stavi na raspolaganje u vezi pripreme izrade poslovnih planova i dokumentacije za osiguranje likvidnosti kroz obrtna sredstva za HAMAG i mjere za očuvanje radnih mjesta Zavoda za zapošljavanje. Dosad je 196 poduzetnika koristilo stručne usluge našeg Poduzetničkog centra, a izvršeno je 314 usluga. Bez obzira na varijantu rebalansa, subvencionirat ćemo poduzetnicima kamatu na ova obrtna sredstava, između 0,25 i 0,50 posto. Imamo dovoljno ekonomske snage da to preuzmemo na sebe, da bi kamata poduzetnicima bila nula – zaključio je župan Kolar.

a.kučić / sjever.hr

07.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.