Now Reading:
Zašto je u Hrvatskoj epidemija blaža nego u drugim državama?
Full Article 2 minutes read

Zašto je u Hrvatskoj epidemija blaža nego u drugim državama?

Politika obaveznog cijepljenja protiv tuberkuloze je potencijalno spasila Hrvatsku od stravičnog scenarija sličnog Italiji

Države u kojima BCG cijepljenje protiv tuberkuloze nije obavezno bilježe deset puta više slučajeva zaraze koronavirusom i smrti uzrokovanih bolešću COVID-19.

Rezultati su to medicinskog istraživanja temeljenog na analizi 178 države, provedenog u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, piše The Economic Times.

BCG, odnosno Bacillus Calmette-Guérin, cjepivo je za tuberkulozu koje se dobiva odmah nakon rođenja u državama u kojima je ta bolest česta pojava, primjerice u Indiji, piše RTL.

Zanimljivo je da mnoge bogate nacije, kao što su SAD, Italija i Nizozemska, nikada nisu imale službenu, univarzalnu politiku BCG cjepljenja.

Istraživanje je obuhvatilo vremenski period od 15 dana između 9. i 24. ožujka u 178 država, a zaključak je da učestalost bolesti COVID-19 bila 38,4 na jedan milijun u državama koje imaju obavezno cijepljenje, u usporedbi sa 358,4 na jedan milijun u državama koje ga nemaju.

Osim toga, stopa smrtnosti je u državama s programom cjepljenja bila 4,28/milijun, naspram 40/milijun u državama bez takvog programa.

“Očekivali smo da će praksa cijepljenja imati pozitivan, zaštitnički učinak, ali su razlike u učestalosti zaraze i stope smrtnosti između država sa i bez politike obaveznog cijepljenja zaista iznenađujuće”, rekao je dr. Ashish Kamat, jedan od autora istraživanja.

U Australiji se trenutno odvija kliničko ispitivanje efikasnosti cjepiva protiv bolesti na uzorku od 4000 osoba, ali za sada nije jasno što to znači za osobe koje su cjepivo dobile u djetinjstvu jer se virus SARS-CoV-2 nastavlja širiti svijetom.

Više pročitajte na: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/koronavirus/3794331/zasto-je-epidemija-u-hrvatskoj-ipak-blaza-nego-u-nekim-drugim-drzavama-moguci-odgovor-je-obavezno-cijepljenje/

sjever.hr/rtl.hr 07.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.