Now Reading:
Čelnici Crvenog križa i MUP-a obišli Krapinu kako bi pružili podršku volonterima
Full Article 4 minutes read

Čelnici Crvenog križa i MUP-a obišli Krapinu kako bi pružili podršku volonterima

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i pomoćnik ministra unutarnji poslova Damir Trut u posjeti su Krapini kako bi pružili podršku volonterima koji svakodnevno pomažu osobama starije dobi, nemoćnima, bolesnima, u samoizolaciji, vozačima kamiona u karanteni kao i oboljelima od COVID19 koji se nalaze na kućnom liječenju.

Ravnatelj društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović na samom je početku iznio taksativni pregled njihovih aktivnosti proteklog mjeseca.

– Od 13. ožujka smo imali veliki angažman na graničnom prijelazu Macelj gdje su bile velike kolone. Tamo samo sa 16 djelatnika i volontera bili prisutni tri dana. U ta tri dana podijelili smo preko 1100 boca vode i preko 1000 obroka ljudima koji su bili u potrebi – rekao je Šimunović te dodao kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 139 djelatnika Crvenog križa, a svakodnevno je na terenu i 15-ak volontera.

Na nivou županije osnovan je tim za psihosocijalnu potporu na koji se mogu javiti svi koji osjećaju tjeskobu i potrebu za tim vidom pomoći. 16. ožujka započela je s radom karantena za vozače u kojoj je organizirano 24-satno dežurstvo s dva do tri djelatnika i volontera.

– Gradsko društvo Crvenog križa Krapina počelo je i s dostavom hrane, higijenskih potrepština, lijekova za one koji su u samoizolaciji i za covid pozitivne. Županijski Stožer civilne zaštite također nas je angažirao vezano uz nabavu zaštitnih sredstava, dezinfekcijskih sredstava i mi to sve skladištimo za potrebe naših zdravstvenih ustanova – pojasnio je ravnatelj društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt zahvalio se svim volonterima koji danonoćno služe prvenstveno potrebitima, a onda i svim drugim građanima, kako bi ovu situaciju koja je za sve nova, prošli sa što manje stresova i trauma.

– Razlog zbog kojeg smo danas u Krapini je taj što je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina započelo s pilot projektom kojega ćemo preslikati na cijelu Republiku Hrvatsku, a odnosi se na osobe koje su COVID pozitivne i koje su se odlučile na liječenje u sklopu svojega doma. Naši volonteri su obilazili takve ljude, nosili im hranu i potrepštine pod najvećim stupnjem opreznosti i uvažavajući sve preporuke koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako će biti i u ostatku Hrvatske – rekao je Markt te dodao da na ovaj način daju dodatno priznanje i zahvalu tim ljudima jer su rasteretili zdravstveni sustav odlučivši se na liječenje kod kuće.

Damir Trut dodao je kako je razvidna izuzetno dobra koordinacija svih snaga.

– Zadaće koje oni odrađuju su zaista ne jednoj visokoj razini i organiziranosti i izvedbe. Puno je tu zahtjeva prema sustavu koji se odrađuju svakodnevno. Crveni križ sa svojih tri tisuće i nešto ljudi, ne samo Crvenog križa nego i dio socijalnog dijela koji je u potpori našem starijem stanovništvu, ali i za sve druge zadaće koje radi, zaista je jedna snaga u ovom trenutku koja se pokazala kao dobro organizirana i kao snaga koja može odgovoriti na zadaće koje su pred svima nama i koje nismo možda prije dva-tri mjeseca ni predmnijevati da će biti u takvom obimu kakve su danas – poručio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Okupljeni su potom obišli ljude u samoizolaciji i osobe starije životne dobi u Krapini, a posjet je završen obilaskom karantene za vozače u Tuheljskim Toplicama.

m.furlan/sjever.hr 02.04.2020.

Input your search keywords and press Enter.