Now Reading:
Premijer u Zagorju: Pomoći ćemo u sanaciji štete od potresa na najučinkovitiji način
Full Article 4 minutes read

Premijer u Zagorju: Pomoći ćemo u sanaciji štete od potresa na najučinkovitiji način

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je obišao potresom pogođena područja Gornje i Donje Stubice i Marije Bistrice. U Slanom Potoku, Donjoj Stubici i Lazu Bistričkom s premijerom su bili ministri graditeljstva Predrag Štromar, obrane Damir Krstičević i gospodarstva Darko Horvat, državni tajnici gospodarstva Mario Antonić i poljoprivrede Zdravko Tušek. Dočekao ih je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Župan je već proglasio elementarnu nepogodu za Gornju i za Donju Stubicu, procijenjene su prve štete i koliko sam razumio, u Gornjoj i Donjoj Stubici za sada do 70 milijuna kuna. Nakon što se proglasi i elementarna nepogoda za Mariju Bistricu, vidjet ćemo koliko su ukupne štete. Sve nadležne službe zajedno sa županijskim službama, s druge strane s Gradom Zagrebom, radit će cjelovitu pripremu kako da pomognemo svima onima, osobito ljudima čije su kuće, stanovi nastradali u ovome potresu, na najučinkovitiji mogući način – rekao je Plenković.

– Mi smo već razgovarali u Vladi. Ministar Štromar je dobio zadaću da pripremi poseban zakon kojim bismo nastojali adresirati ovaj problem. Moj je dojam, osobito nakon osobnog uvida danas, prošlog tjedna uvida centra Zagreba i to dosta velik dio, potom svih naselja, i Markuševac, Čućerje, Kašina, i na osnovu drugih informacija kojem imamo, da su razmjeri šteta jako veliki, puno veći nego što se čini. Slične informacije su nam dali i predstavnici JVP koji su bili na krovovima i vidjeli koliko je zgrada dosta uništeno. Ono što slijedi je veliki posao inženjera građevine, statičara koji moraju procijeniti koliko je koja zgrada zaista oštećena, koliko je ona dugoročno održiva, hoće li biti potrebe da se neke od zgrada ruše, s obzirom na eventualne sigurnosne zapreke za normalno stanovanje. Tako da će ova obnova trajati dosta dugo, a u ovome trenutku bilo bi pretenciozno da bilo tko od nas u cjelini procijeni štetu – dodao je premijer.

Župan Kolar je kazao da je na području Marije Bistrice šest kuća koje će trebati srušiti, u Gornjoj Stubici 35 za sada i u Donjoj Stubici 12 kuća.

– U tih 75 milijuna kuna štete nije procjena sakralnih objekata. To su izašli konzervatori van, ali s obzirom da se ti objekti obnavljaju po drugim postupcima i po drugim tehnologijama, za njih ćemo procjenu morati još pričekati. Ono što je najbitnije u čitavoj toj nesreći je da nismo imali ljudskih žrtava, s obzirom na materijalne štete i na koji način je izgledala unutrašnjost tih kuća, je zapravo jedno veliko čudo. Triput je hitna intervenirala, imali smo dva šivanja i velečasni u svetištu Marija Bistrica je prilikom trčanja stradao, imao je prijelom noge – kazao je Kolar.

U pomoći stradalima i sanaciji štete od početka sudjeluje Hrvatska vojska.

– Još jednom želim čestitati hrvatskoj vojsci na pravovremenoj reakciji, pokazali smo solidarnost i spremnost. I dalje smo prisutni s našim sposobnostima. Vidjeli ste da smo stavili sposobnosti dronova, odnosno tehnologije, da smo na terenu s lokalnom zajednicom, da snimamo teren i sve te podatke dajemo općinama, gradovima, drugim stručnim službama, tako da struka može koristiti sve te podatke u planiranju, vezano za sve ove oporavke koji će se morati događati. Dronovi su već u gradu Zagrebu snimili jako puno toga, mogu tehnologijom ući u svaki dio prostora i sve te podatke dati na raspolaganje zajednici. Ljudi su jako zadovoljni i dalje ćemo pomagati hrvatskom narodu – rekao je ministar Krstičević te dodao da je trenutno na terenu 50-ak dronova.

Podsjetimo da je među kućama oštećenim u nedjeljnom potresu i ona na području općine Marija Bistrica, u Lazu Bistričkom, kuća obitelji hrvatskog branitelja Ivana Pucka za čiju je sanaciju inicijativu pokrenula Županijska organizacija HDZ-a.

n.kalajdžija / sjever.hr

28.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.