Now Reading:
POVRATAK IZ KUPOVINE Treba li dezinficirati ambalažu? Donosimo odgovor i upute!
Full Article 3 minutes read

POVRATAK IZ KUPOVINE Treba li dezinficirati ambalažu? Donosimo odgovor i upute!

Jedino što još podsjeća na normalan život jest odlazak u trgovinu, a sada je vrijeme da tome pristupimo s maksimalnim oprezom, kako su pristupili i trgovci.

Građani se pitaju treba li dezinficirati ambalažu koju iz trgovina unesu u svoju kuću ili pak onu koja im stiže na kućnu adresu nakon kupnje internetom. Kojim sredstvima to učiniti i kako? Treba li skidati rukavice i masku prije ulaska u stan? Nadležni upozoravaju kako je potrebno više razmišljati o tome s koliko smo ljudi bili u trgovini i na kojoj udaljenosti.

Dovoljno je da se ponašamo kao da ništa nije i zaraza je zajamčena

Virus se lako prenosi, a ne znamo tko je prije nas koristio zajedničke prostorije. Dovoljno je da se ponašamo kao da ništa nije i zaraza je zajamčena. Jednako je i s predmetima – zapakiranu hranu nosimo iz trgovina ravno u kuću.
Virus na plastici preživljava 2 do 9 dana, na metalima 5 dana, staklu također. Dovoljno je proći krpicom namočenom u alkohol, donosi Dnevnik.hr.

Higijena je vrlo važna

I samu zaštitu koju nosimo, maske i rukavice, treba zbrinjavati s oprezom. Prije ulaska u vlastitu kuću, ako nosite masku i rukavice, za početak pri skidanju nemojte rukavicama dirati lice. Prvo oprezno skinite rukavice, zatim masku, a poželjno je ostaviti ta dva predmeta izvan kuće.

Dakle, staviti u vrećicu i pri sljedećem izlasku baciti. I cipele bi bilo poželjno ostaviti vani, a ako to ne možete, probajte paziti da stvari koje nosite vani stavljate na isto mjesto – jakne, torbe i ključeve. Prilikom ulaska u stan obavezno skinite obuću i stavite uvijek na isto mjesto. Tijekom dana nemojte slučajno u papučama ići baciti smeće, upozorava Dnevnik.

Vlažite prostore

Pokušajte dodirivati što manje stvari dok jurite oprati ruke. Upravo su sapun i voda najučinkovitije sredstvo za ubijanje virusa. Zato ruke treba prati učestalo, tuširati se, a isto tako voditi računa o higijeni odjeće, odnosno redovito prati onu odjeću koju nosite vani. Sve što možete perite na 90 stupnjeva, za ostalo bit će dovoljno i 60.
Ako se u vašem stubištu pojavi koji zaraženi, ne brinite se! Zapisan je u sustavu pa će i službe poduzeti mjere.

Dakle, svi trebamo i ovo malo što nam je ostalo od normalnog života shvatiti krajnje ozbiljno. Vlažite prostore u kojim živite, redovito provjetravajte.

Detaljne preporuke i mjere na svojim će stranicama objaviti Zavod za javno zdravstvo.

www.sjever.hr/novatv

28.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.