Now Reading:
Župan Kolar obišao potresom pogođeni Slani Potok u kojem 35 objekata više nije sigurno za život
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar obišao potresom pogođeni Slani Potok u kojem 35 objekata više nije sigurno za život

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek danas su, u društvu načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića, i načelnika općinskog Stožera civilne zaštite Vladimira Škvorca, obišli područja koja su najteže pogođena potresom koji se dogodio 22. ožujka.

Jedno od najpogođenijih naselja u Gornjoj Stubici je naselje Slani Potok, izvijestio je župana načelnik Krizmanić.
-Trenutno imamo u naselju 35 objekata koji više nisu sigurni za život, a to znači da su se obitelji iselile iz njih. Naselja koja su pogođena u Gornjoj Stubici su, osim Slanog Potoka i Karivaroš, Hum Stubički, Jakšinec i Sveti Martin, dakle kompletan podsljemenski dio Gornje Stubice je u ovom potresu nastradao. Ovog trenutka imamo osam obitelji u hotelu Jezerčica na smještaju – rekao je Krizmanić dodavši da je trenutno prijavljenih 240 objekata koji su u većoj ili manjoj mjeri oštećeni:
-Mi smo dosad s našim Povjerenstvom pregledali 110 objekata i očekujem da bi to sutra trebalo biti gotovo. Naši statičari su odmah nakon potresa izašli na teren i locirali smo najugroženije objekte. Ljude smo savjetovali da napuste te objekte i oni su nas poslušali.

Župan Kolar istaknuo je da spomenutih 35 objekata sigurno nije krajnji broj.
-Kada se obiđe još ostatak područja, vjerojatno će biti barem još 10-ak, 15-ak. A treba uzeti u obzir i Donju Stubicu gdje bi, prema informacijama koje imamo, a sutra ćemo ih provjeriti za licu mjesta, bilo 10-12 objekata koji više ne bi bili za stanovanje. Prva procjena šteta bi bila preko 40 milijuna kuna, a bliže 50 milijuna, a o tome ćemo detaljnije kad se obavi posao do kraja. Uzmimo u obzir da su izvorni prihodi Gornje Stubice između 7 i 8 milijuna kuna, a Donje oko 13 milijuna, a 20 posto bi trebala biti šteta izvornih prihoda da se proglasi elementarna nepogoda, onda se iz ovoga vidi kolika je zapravo šteta nastala i koliki je pritisak na lokalnu samoupravu – kazao je župan.

-Zvao me predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak da pita kakvo je stanje ovdje u stubičkom kraju, zvao me potpredsjednik Vlade Štromar, koji je u kontaktu s načelnikom općine i s načelnikom stožera, mojim zamjenikom Anđelkom Ferekom-Jambrekom oko nekih aktivnosti koje su vezane uz statičare, za obilazak daljnjih objekata i procjene i to će se u tom trokutu suradnje nastaviti. I ovom danas gestom smo željeli pokazati da smo uz ove ljude ovdje, da vodimo brigu o njima i da nije samo stradao Zagreb, već je stradao, nažalost, i dio Krapinsko-zagorske županije. Logički je da, s obzirom da je Zagreb naš glavni grad, da je najveća koncentracija stanovništva, da je najveća pažnja posvećena tome, ali je bitno da institucije koje vode brigu o tome imaju isti tretman za sve stradale bez obzira gdje se oni nalaze, i ja sam uvjeren da će tako i biti – rekao je župan Kolar i dodao da od hrvatske vlade očekuje set mjera koje će se odnositi na sve krajeve pogođene potresom, na način kako je vlada Zorana Milanovića pomogla pri sanaciji šteta koje su bile uzorkovane poplavom kod Gunje.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

26.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.