Now Reading:
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ 39 novooboljelih, 14 na respiratoru
Full Article 2 minutes read

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ 39 novooboljelih, 14 na respiratoru

koronavirus

U Republici Hrvatskoj zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što dovodi do ukupne brojke od 481. Od jučer ujutro zabilježeno je ukupno 63 novih slučajeva.

– Situacija je pod kontrolom i nema eksponencijalnog rasta, što je od iznimne važnosti – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je ukupno testirano 3958 osoba, a samo jučer 565.

– Iz dana u dan povećava će broj testiranja, i tako će biti i dalje – potvrdio je ministar.

Također, 14 bolesnika je na respiratoru, što je 3% od ukupnog broja oboljelih, što je zadovoljavajuća vijest, pojasnio je Beroš. Dodao je i da je većina njih starije životne dobi ili su kronični bolesnici.

Detalje je iznijela Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– 80 % bolesnika na respiratoru ima kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine, zbog toga što smo imali veći broj inficiranih u mlađoj populaciji. Tako da je to sve očekivano. Očekujemo da će među teže oboljelima rasti broj osoba starije životne dobi. Zato opet upozoravamo da ne odlaze u trgovine. Životno ugrožen je na neki način svatko tko je na respiratoru. Znamo da se nekad dogode komplikacije i nekad neki ne mogu bit spašeni. Zato molimo starije ljude da ne izlaze. Trenutno imamo jednu osoba koja je na intenzivnoj i kritično je – rekla je Markotić.

Rečeno je i da su zaražena dva policijska službenika.

m.furlan/sjever.hr 26.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.