Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji četiri nove zaražene osobe – izdano oko 570 propusnica
Full Article 5 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji četiri nove zaražene osobe – izdano oko 570 propusnica

U Krapinsko-zagorskoj županiji danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je danas na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

-Jučer deset, a danas imamo četiri nova bolesnika pa smo malo zadovoljniji – izjavio je Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok.
-Do jučer smo testirali 123 bolesnika od kojih su ukupno 32 pozitivna. Jučer je svih šest izolacijskih bokseva bilo puno. S obzirom da smo tijekom jučerašnjeg dana testirali, četiri bolesnika su negativna i oni su za bolničko liječenje, ostaju u bolnici, ali će biti raspoređeni u druge bolnice, a dva bolesnika koja su bila pozitivna se nalaze na bolničkom liječenju. Jedna od tih bolesnica je bolesnica od početka izolacije, ona je i treći put negativna na testiranju na COVID, ali pokazuje sve znakove bolesti tako da ju se i dalje tretira kao COVID pozitivnu. Pacijentica je u puno boljem stanju nego prije par dana, afebrilna je već dan i pol, ali njezino se stanje i dalje prati i ima znakova poboljšanja. Vjerojatno će za par dana na kućno liječenje – rekao je Vančina te dodao da će se s testiranjima nastaviti i danas i to u posebno postavljenoj kućici uz bolnicu.
-Tri novooboljela su s područja Pregrade, jedan iz Krapine. Najviše ih je iz Pregrade, Krapine i Huma na Sutli, nešto iz Zaboka. To su uglavnom kontakti onih prvih zaraženih. S pacijentima u Jedinici intenzivnog liječenja, s obzirom na incident otprije dva dana, ponašamo se kao prema pozitivnima, pet pacijenata, tri su na respiratoru. 14 dana promatramo ako će razviti simptome bolesti ili će biti negativni. Malo smo u ratnim uvjetima, snalazimo se i pohvala svim našim djelatnicima. Moja zamjenica koja je voditeljica intenzivnog liječenja jučer je bila 28 sati u bolnici. Ti ljudi izlažu svoje zdravlje da bi pomogli pacijentima – istaknuo je ravnatelj bolnice.

Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je kazao:
-Mi smo od danas u kontaktu s 240 osoba koja su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima, objasnili smo im kako se moraju ponašati, a cilj je da ograničimo daljnje širenje bolesti.

Načelnik županijskog Stožera za civilnu zaštitu Anđelko Ferek-Jambrek osvrnuo se na izdavanje propusnica za one koji trebaju napustiti mjesto prebivališta.
-Prema podacima koje imamo, općine i gradovi su izdali oko 570 propusnica. To je pomoć starijima i nemoćnima, pomoć djeci. Nije se tražilo za nepotrebne stvari i ako se budemo svi pridržavali neće biti potrebna stroža mjera. Prema današnjoj evidenciji, imamo 1345 osoba u samoizolaciji, koji se redoviti prate i obilaze. Dobili smo 69 zahtjeva poduzetnika da im pomognemo u ispunjavanja obrasca za mjere Vlade RH. Imamo desetak zahtjeva poslodavaca za organizaciju karantena kod njih i danas će komisija izaći na teren – rekao je Ferek.Jambrek dodavši:
 -Nažalost, uz sve mjere i izvješćivanje, imali smo na području jedne općine otvoren kafić. Nemam riječi za to. Uz sve to što radimo, što radi čitava Europa, čitav svijet, da imate otvoren kafić i da mora doći policija i inspektori da zatvore kafić na 30 dana.

Ferek-Jambrek je, između ostalog, istaknuo:
-Imat ćemo uskoro i sjetvu. Sve je na odgovornosti ljudi, načelnika stožera općina i gradova da ne izdaju propusnice kapom i šakom nego ono što treba. Apeliram na ljude da ne putuju nepotrebno. Život nije stao, oni koji motaju neka putuju, a ostali neka se pridržavaju uputa kako bismo za 20-ak dana, mjesec dana, mogli odahnuti.

Konferenciji za novinare nazočio je i Davor Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije koji je istaknuo da su se sva društva CK na području županije u krizu uključila od samog početka.
-Tako smo već od 13. do 15. ožujka bili na granici kada su bile ogromne kolone, gdje je podijeljeno preko 1.100 litara vode i oko tisuću paketa hrane. Naša gradska društva imaju više od 115 zaposlenih gerontodomaćica koje brinu o više od 700 osoba treće životne dobi. Imamo i onih koji nisu u nekom programu, stoga ih pozivam da, ako nemaju djecu, rodbinu ili prijatelje, nazovu djelatnike Crvenog križa i mi ćemo im vrlo rado pomoći – rekao je Šimunović podsjetivši da je ustrojen telefon za psihosocijalnu pomoć građanima.

Šimunović je dodao da djelatnici Crvenog križa rade i u karanteni koju je oformio Stožer civilne zaštite.
-Nalazi se na području naše županije a namijenjena je vozačima kamiona. U ovom periodu imali smo 81 vozača, a sada ih je 14. Mi im izmjerimo temperaturu i provedemo sve administrativne postupke. Oni su zadovoljni smještajem, a ja ih pohvaljujem jer bez njih ne bi bilo opskrbe u Hrvatskoj.

Anđelko Ferek-Jamberk pak je, govoreći o smještaju vozača teretnih vozila kazao da je uz karantene koje su županije organizirale za vozače, došao naputak prema kojem mogu poslodavci kod sebe organizirati karantene za svoje vozače.
-Primjerice, ako je vozač sam i ima kuću u kojoj može biti sam, ne mora ići u organiziranu karantenu, može biti doma. Poduzeća koja mogu osigurati za svoje vozače odvojenost, da su na neki način u firmi u samoizolaciji, mogu biti u firmama.
Po ovome, oni mogu biti u karanteni kod poslodavca i poslodavac ih u svakom trenutku može pozvati i mogu voziti, ne trebaju biti 14 dana u samoizolaciji. Uvjet je da sanitarni inspektor i epidemiolog i stožer pregledaju te prostore koji moraju zadovoljavati osnovne uvjete. Osnovni je uvjet jedan vozač – jedan sanitarni čvor, uz osiguranje hrane, zdravstvene njege, dezinfekcijskih sredstava, dvaput dnevno mjerenje temperature i javljanje svojem liječniku – zaključio je Ferek.

m.sopek i a.kučić/sjever.hr

25.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.