Trčanje u doba korone

trcanje

U vrijeme kada se iz objektivnih razloga odgađaju i otkazuju utrke, trkači se organiziraju i pripremaju virtualne utrke i lige.

Zbog pandemije koronavirusa odgođena je varaždinska 28. Joma Cross liga Drava, 3. Memorijalna utrka Matija Milec u Cestici, utrka Centrum mundi u Ludbregu, čakovečki 4. Polumaraton Zrinski(h), međunarodna humanitarna utrka Wings for life u Zadru… Ali su zato trkači aktivni on line i na društvenim mrežama, organiziraju virtualnu utrku 4. travnja i ligu s četiri kola koja počinje 22. ožujka.

Jači od korone! – vir(tu)alna utrka

3sporta.com i utrka.com organiziraju virtualnu utrku JAČI OD KORONE!

„Ne želimo kršiti pravila i sigurnosne preporuke, ali nitko nam neće zabraniti da trčimo. JAČI OD KORONE! je virtualna utrka, znači da se nećemo okupiti na jednom mjestu, štoviše, nećemo ni trčati svi u isto vrijeme. No trčat ćemo svi, u subotu 4. 4. 2020. godine u vrijeme koje vam najbolje odgovara. Trčat ćemo dugo, kratko, brzo ili sporo, ako treba i hodat ćemo, planinariti ili samo prošetati – ako treba, trčat ćemo oko stola u dnevnom boravku. Pokazat ćemo da smo najzdraviji dio populacije i svojim ćemo trčanjem druge oko sebe potaknuti na tjelesnu aktivnost, koja je jedan od najvažnijih faktora za očuvanje zdravlja, pa i smanjenje rizika od korona virusa.

Utrka se održava u subotu 4. 4. 2020. godine. Trčati ili hodati možete taj dan u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Nije važno koliko istrčite ili prehodate, nije važno koliko ste brzi. Možete trčati u gradu, u šumi, na atletskoj stazi, šetati parkom, nije važno. Rezultata utrke neće biti, nema prvih mjesta i nagrada. Ovo je utrka u kojoj je istinski važno jedino – sudjelovati.

Želimo skupiti što više vaših fotografija s virtualne utrke, pošaljite nam ih na mail jaciodkorone@gmail.com, a sve ćemo pristigle fotografije objaviti u jedinstvenom mega albumu ljudi koji su jači od korona virusa“, objavili su organizatori.

Ujedinjeni trkači i od koronavirusa jači!

Atletski klub Varaždin pokreće trkačku C(r)oRUNa ligu.

„S obzirom da ova situacija s koronom nažalost neće baš tako brzo proći, pitanje je kada ćemo uopće biti u mogućnosti službeno se natjecati i otrčati neku željenu utrku. Upravo iz tog razloga, a i da potaknemo i održavamo natjecateljski duh, javila se ideja o ligi od 4 kola pod nazivom C(r)oRUNa liga.

Budući da većina vas trkača i dalje vjerojatno vrijedno i marljivo individualno trenira bilo bi dobro da se kroz tjedne kontrolne utrke ujedno natječemo, a i da vidimo gdje nam je forma i kako napredujemo kroz trening. Osnovna zamisao je da bi na kraju tjedna u nedjelju sami otrčali jednu od ponuđenih dionica koje bi se zasebno bodovale. Prijaviti se i nastupiti mogu apsolutno svi iz bilo kojeg kutka Lijepe naše, a naravno i iz cijelog svijeta. Upravo zbog različitih fizičkih mogućnosti svakog pojedinca (od početnog rekreativca pa do „profića“) ponuđene dionice bile bi 5 km, 10 km, 21,1 km. Održali bi 4 kola, a u 4. kolu bi uz postojeće ponudili i maraton.

Poanta je u tome da svatko otrči željeno na svojoj individualnoj stazi (šuma, cesta, livada,…), a može i po dvorištu ili u sobi u izolaciji, itd. te poslika svoj rezultat na Garminu, Polaru, mobu i ostalim pametnim satovima i mobitelima te pošalje nama na obradu. Ujedno se mogu poslati i slike pa da se to sve objedini i službeno objavi. Nakon dobivenih zbirnih rezultata slijedi bodovanje i plasman po pojedinim dionicama, a na kraju ćemo proglasiti i pobjednike koje očekuju motivirajuće nagrade. Osnovna želja je u ovo depresivno vrijeme potaknuti natjecateljski duh, motivirati se istrčati zadanu dionicu bez obzira na rezultat, a ujedno pokazati kako se i trčanjem boriti protiv koronavirusa. Krenuli bismo već od ovog tjedna 22.03.2020., a vrijeme u koje bi trčali birate sami poštivajući datum (0-24h).

 1. kolo 22.03.2020. – 5 km, 10 km, 21.1 km
 2. kolo 29.03.2020. – 5 km, 10 km, 21.1 km
 3. kolo 05.04.2020. – 5 km, 10 km, 21.1 km
 4. kolo 12.04.2020. – 5 km, 10 km, 21.1 km, 42.2 km

Bodovanje:

 1. mjesto – 100 bodova
 2. mjesto – 95 bodova
 3. mjesto – 92 bodova
 4. mjesto – 90 bodova
 5. mjesto – 89 bodova, itd.
  Maraton – posebna utrka i posebno proglašenje

Napomena: Uvijek je važno imati na umu kako trčanje i fizička aktivnost pospješuju naše fizičko i mentalno zdravlje te jačaju imunitet i podižu raspoloženje. No, pritom je posebno važno ponašati se savjesno i odgovorno te pridržavati se svih mjera prevencije širenja koronavirusa donesenih od strane nadležnih službi radi očuvanja zdravlja i sigurnosti sebe i svih građana. Zbog toga od iznimne je važnosti da TRČITE SAMOSTALNO, a ne u društvu prijatelja i drugih trkača.

KAKO SE PRIJAVITI I PRAVILA

Prijavom na C(r)oRUNa ligu ovdje, na email ćete dobiti upute kako poslati svoj otrčani rezultat te startni broj koji možete, ali i ne morate isprintati kod kuće. Pozivamo vas da trčite sa svojim personaliziranim startnim brojem te nam kasnije kod slanja svojeg rezultata pošaljete i svoje slike gdje se vidi vaš startni broj kako bi u zajednički album objavili sve slike “boraca” protiv korone.

Nakon što ste otrčali svoju dionicu, ovdje TREBATE poslati screenshot sa mobitela o otrčanoj dionici ili poslati link na tu aktivnost. Također možete poslati i sliku svojeg pametnog sata ukoliko imate problema sa sinkronizacijom s pametnim mobitelom.

Prijava rezultata mora sadržavati vaš startni broj, screenshot aplikacije ili sliku sata na kojem se vidi otrčana duljina, datum trčanja, vrijeme i tempo. Tolerancije na otrčanu izmjerenu duljinu iznose +-0.5%. U suprotnom nećemo priznati vaš rezultat.

Ukoliko preko navedenih linkova ne možete poslati svoj rezultat ili imate probleme, uvijek nam možete poslati svoje rezultate na email CroRUNa@ak-varazdin.hr.

I na samom kraju, vjerujemo da ćete se i vi fer, korektno, pošteno i sportski aktivno uključiti u ovu ligu i „bitku“ s koronom, a naknada za sve navedeno je nevjerojatnih 0 KUNA. Znači, nema startnine. Samo je potrebna vaša volja, trud i motivacija za istrčati jednu od navedenih dionica, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo“, poručuju organizatori.

n.kalajdžija / sjever.hr

20.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.