Now Reading:
Novi turistički proizvod Međimurja: “Matulov grunt” u Frkanovcu
Full Article 3 minutes read

Novi turistički proizvod Međimurja: “Matulov grunt” u Frkanovcu

medjimurje marulov grunt

Međimurje se po broju posjetitelja, turističkoj ponudi te brojnim manifestacijama već sada pozicioniralo kao lider kontinentalnog turizma, no unatoč tome s druge strane Drave ne miruju. Kako bi odlične pokazatelje i brojke učinili još boljim ne staju s projektima i stvaranjem turističkih sadržaja koji upotpunjuju ponudu Međimurja.

Jedan od tih novih sadržaja biti će i “Matulov grunt” u Frkanovcu u Gornjem Međimurju. Riječ je o dijelu EU projekta “Med dvemi vodami” u sklopu kojeg će se “Matulov grunt” preurediti u Edukacijsko-interpretacijski centar. Ugovor o početku izvođenja radova, u vrijednosti 1,17 milijuna kuna, u četvrtak su u Čakovcu potpisali međimurski župan Matija Posavec i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Vlašić DN usluge d.o.o. Drago Vlašić.

Pojašnjeno je kako će se u Frkanovcu rekonstruirati i opremiti objekt u vlasništvu Međimurske županije i staviti u funkciju centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja. Objekt i samo gruntište u Frkanovcu veoma su vrijedan i dobro očuvani primjerak tradicijske arhitekture Međimurja. Projektom će se dograditi postojeći objekti te osmisliti dodatni sadržaji koristeći moderni interpretacijski sustav za biljne i životinjske vrste koje obitavaju na livadama košanicama.

medjimurje marulov grunt

– Ovaj događaj je točka na i naših napora i želje u očuvanju velikog bogatstva kojeg imamo u Međimurju, a to je prirodna baština. Ovaj prostor je bogat svojim prirodnim vrijednostima i bioraznolikošću. Osmisli smo projekt koji se zove “Med dvemi vodami” koji ima tri djela, a jedan dio je “Matulov grunt”. Frkanovec je srce Međimurja, ali je i mjesto oko kojeg imamo puno prirodnih vrijednosti. On može biti točka gdje će se odmarati turisti, a može poslužiti i kao točka za daljnje upoznavanje Međimurja. Lagano u ovom projektu idemo kraju iako je bio dosta specifičan, odnosno podrazumijeva specifične građevinske radove – kazao je župan Matija Posavec ističući da očekuje da će radovi ići kako je predviđeno i da će biti dovršeni do zadanih rokova.

To je potvrdio i predstavnik izvođača radova Drago Vlašić:

– Čast je sudjelovati u ovako velikom projektu i očekujem da ćemo ga uspješno realizirati – poručio je Vlašić. Rok za izvođenje radova je osam mjeseci.

Inače, “Matulov grunt” dio je EU projekta “Med dvemi vodami” u sklopu koje su 3 značajnije investicije – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, spomenuti Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i Eko –turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri. Vrijednost projekta je 12.108.422,84 kuna, od čega je 10.282.159,39 kuna bespovratnih sredstava dobivenih iz EU fondova.

Voditeljica projekta Ana Kralj kazala je da je ovo samo jedan u nizu projekata i svi oni su u sinergiji odnosno međusobno povezani. Najavila je kako će cjelokupan projekt biti dovršen do kraja godine. Dodala je da se kroz sve te projekte provlači Turistička zajednica kako bi se sadržaji stavili u funkciju turizma.

medjimurje marulov grunt

s.kalajdzija/sjever.hr 05.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.