Now Reading:
SJEVER HRVATSKE NA UDARU OD GRIPE: Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju najveći broj oboljelih je u tri županije na sjeveru Hrvatske
Full Article 2 minutes read

SJEVER HRVATSKE NA UDARU OD GRIPE: Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju najveći broj oboljelih je u tri županije na sjeveru Hrvatske

U Hrvatskoj je, zaključno s 23. veljače 2020. godine, službeno registrirano ukupno 40 095 oboljelih od gripe, od kojih je 9 508 prijavljeno tijekom 8. tjedna 2020. godine. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Međimurske županije.

Na području Varaždinske županije je 367 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. Ta stopa za Međimursku županiju iznosi 359. Na visokom četvrtom mjestu po broju oboljelih je Krapinsko-zagorska županija gdje je stopa 353. Zagrebačka županija je peta sa stopom od 333 dok je Koprivničko-križevačka županija na devetom mjestu sa 274 oboljela na 100 tisuća stanovnika.

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini država bilježi se srednji intenzitet, te se u nekoliko država bilježi visoki i vrlo visoki intenzitet. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (60%).

www.sjever.hr 29.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.