Now Reading:
Kroz teakwondo i nogomet do lakše integracije u društvo
Full Article 5 minutes read

Kroz teakwondo i nogomet do lakše integracije u društvo

Izbjeglice u Hrvatskoj prešle su dalek i opasan put, često spašavajući goli život. Agonija tu ne završava jer ih čeka nova okolina, nerazumijevanje i duga prilagodba. Kako bi proces integracije tekao što lakše su u Teakwondo klubu Jastreb osmislili su jedinstveni projekt Sportska edukacija za novi život.

Tijekom iduće dvije godine izbjeglice će se na svoj novi dom prilagođavati trenirajući taekwondo i nogomet. Ovaj projekt prepoznala je Europska komisija i jedan je od svijetlih primjera za budućnost.

”Opća uprava za obrazovanje, mladež, sport i kulturu Europske komisije u okviru svog programa „Sport kao sredstvo integracije i socijalne uključenosti izbjeglica“ odobrila je projekt Sportska edukacija za novi život. Ukupna vrijednost projekta je 335.175,00 EUR od čega će Europska komisija financirati 80%, odnosno 268.140,00 EUR.’’ – ističe voditeljica projekta i trenerica TKD Jastreb Tamara Pradegan te dodaje: ‘’Sport je aktivnost koja spaja ljude i stvara prijateljstva bez obzira na različitost, a pokazalo se i kao najbolji način prilagodbe novoj sredini!’’

U sklopu projekta će u TKD Jastreb te klubovima partnerima u Zagrebu i široj regiji trenirati 60 osoba koje imaju status izbjeglica. Projekt obuhvaća djecu, mlade i žene koji će trenirati taekwondo i nogomet i sudjelovati na natjecanjima kao i edukaciju izbjegličke populacije o važnosti bavljenja sportom. U programu sudjeluju izbjeglice iz Pakistana, Irana, Sirije i drugih zemalja. Najbolji vodič kroz čitav projekt bit će im borac Ali Noghandoost. Ovaj iranski emigrant je zahvaljujući uspjesima u taekwondou stekao status azilanta te čak predstavlja Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima i trenutačno se bori za odlazak na OI Tokio 2020. On je svladao hrvatski jezik i danas je svijetli primjer i most suradnje između azilanata koji tek dolaze i Hrvatske. U prve dvije godine u Hrvatskoj Ali je savladao hrvatski jezik te završio školu za taekwandoo trenera na hrvatskom, položio ispit za licenciranog suca taekwandoo saveza te obnaša poslove profesionalnog trenera u TKD Jastreb.

“Teško sam napustio svoj dom, obitelj i posao u Iranu. Prilikom vožnje u čamcu mnogo ljudi je poginulo ili izgubilo svoje najdraže. No, na kraju uspjeli smo preživjeti i nakon godinu dana došao sam u Hrvatsku. Ovdje sam počeo trenirati taekwondo u TKD Jastreb i svakodnevno sam trenirao po tri puta dnevno kako bih ostvario što bolje rezultate. Završio sam školu za trenera i suca, te trenutno radim kao sudac pri Hrvatskom taekwondo savezu. Trenutno se pripremam za Olimpijske igre Tokio 2020. i zaista se nadam da mogu uspjeti ostvariti svoj san da prođem kvalifikacije i ostvarim što bolji rezultat zajedno sa svojim trenerom.” – istaknuo je olimpijski kandidat, porijeklom Iranac Ali Noghandoost te dodao:

“Zahvalan sam klubu TKD Jastreb i crkvenoj zajednici na Malešnici te svim dobrim ljudima koji su bili uz mene, a posebno bih zahvalio i Tamari Pradegan. Zahvalan sam i Bogu koji me spasio jer sam i ja mogao doživjeti nesretnu sudbinu većine azilanata koji su nažalost izgubili živote prilikom bjega iz svoje zemlje. Sada sam ovdje i želim biti primjer ostalim azilantima kako bi i oni vidjeli da možemo napraviti lijepe stvari za Hrvatsku. Također, drago mi je i da svojim primjerom mogu pokazati svim Hrvatima da azilanti nisu čudni ni loši ljudi, oni samo ne znaju kuda idu i ne razumiju hrvatski jezik što im otežava mogućnost da ih se razumije i shvati.”

Hrvatska je jedna od zemalja na međunarodnoj izbjegličkoj ruti te članica Europske unije koja je preuzela obaveze smještaja i integracije izbjeglica na svom području. Potrebno je uložiti dosta napora u integraciju tih osoba u društvo, odnosno u njihovo prilagođavanje lokalnoj kulturi kao i EU kulturi i vrijednostima koje ona predstavlja kao jedno od najrazvijenijih društvenih i političkih asocijacija 21. stoljeća. U tu svrhu provode se mnogi programi u organizaciji predstavnika javnog i civilnog sektora. Uključenje izbjeglica u sportske aktivnosti više je od samog omogućavanja treninga već zaista prvi korak prema jednom novom, boljem životu u Hrvatskoj.

Predstavljanju ovog hvalevrijednog projekta prisustvovali su i zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, načelnik Sektora za razvoj sporta SDUS-a Darko Vučić, ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Geraj, ispred UNHCR Jan Kapić, voditeljica Karmela Vukov Colić te brojni drugi.

www.sjever.hr 28.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.