Now Reading:
Čakovečki ŠAF u službi mašte već punih 45 godina
Full Article 3 minutes read

Čakovečki ŠAF u službi mašte već punih 45 godina

Značajnu obljetnicu ove godine obilježava čakovečka Škola animiranog filma, popularni ŠAF. Nadaleko poznat u svijetu animiranog filma, ŠAF već četiri i pol desetljeća na svim kontinentima uspješno promovira Čakovec, njegovu djecu i mlade, njihovu kreativnost i maštu.

Isto tako, slobodno možemo reći kako je ŠAF već dugi niz godina simbol svoga grada, a kroz njegove radionice, od samih početaka pa do danas prošlo je oko 850 djece i mladih. Brojni su za svoj životni put odabrali upravo neki od oblika likovnog stvaralaštva, neki su nastavili drugim umjetničkim pravcima, a nekima je ŠAF bila jedna od važnih odgojnih stepenica na putu ka uspješnim životnim pozivima.

Na inicijativu Ede Lukmana, prvog i donedavnog voditelja, Škola animiranog filma započela je s radom 1975. godine, najprije u zgradi današnjeg Doma sindikata, a zatim je preselila u potkrovlje Centra za kulturu, gdje radi još i danas. Edo Lukman, osim što je odgajao brojne generacije mladih kreativaca, ušao je u sam vrh svjetske animacije, dobitnik je visokih priznanja i nagrada, a njegova ga je sredina ovjenčala i Nagradom Grada Čakovca za životno djelo. Na čelu ŠAF-a danas je Jasminka Bijelić Ljubić, a mala tvornica mašte i dalje svakodnevno neumorno radi. ŠAF-ovi su filmovi proputovali svijet, bili viđeni na svim priznatim svjetskim festivalima animiranog filma, a isto tako, već gotovo tri desetljeća ŠAF svake godine u lipnju u Čakovec dovodi vrsne stručnjake animatore te djecu iz drugih zemalja, na Internacionalnu filmsku radionicu.

Središnja svečanost povodom 45. rođendana, održana je upravo u domu ŠAF-a, u čakovečkom Centru za kulturu, kada su članovi škole, brojni uzvanici i prijatelji animiranog filma, mogli vidjeti presjek najboljih filmova nastalih u Šafovoj radionici. Prigodnu čestitku Školi animiranog filma, na svečanosti je uputio i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, dodijelivši joj prvu Povelju Grada Čakovca, a ona će se od sada dijeliti pojedincima ili institucijama koje su svojim radom dale osobit doprinos razvoju Grada. Povelju je primio predsjednik ŠAF-a, Mladen Babić koji se također ukratko obratio prigodnim riječima.

Na samom kraju proslave, svečano je otvorena skulptura Leteći dječak, zaštitni znak ŠAF-a, postavljena prije nekoliko mjeseci na prolazu između zgrade Centra za kulturu i Robne kuće Međimurka. Njega je osmislio Darko Žišković-Žiži, dok je skulpturu izradio Robert Wrana.  Leteći dječak će ostati upravo na ovom mjestu kako bi „čuvao“ ulaz u šareni kutak mašte iz kojeg se ime čakovečke Škole animiranog filma otiskuje na let prema nebrojenim filmskim platnima diljem svijeta.

Izvor: cakovec.hr

foto: pixsell

www.sjever.hr

29.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.