Now Reading:
U Sutli zabilježene 42 vrste riba
Full Article 2 minutes read

U Sutli zabilježene 42 vrste riba

U okviru Interreg SI-HR projekta ‘Veze prirode’, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ u srijedu,  19. veljače 2020., u Kulturnom centru Klanjec priredila je predavanje i predstavljanje publikacije ‘Ribe rijeke Sutle’.

Posjetiteljima je na početku prikazan jednominutni film o rijeci Sutli i istraživanju riba i školjkaša izrađen u okviru multimedijalnih aktivnosti na projektu,  Nakon filma, doc. dr. sc. Zoran Marčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o rezultatima istraživanja riba i školjkaša u rijeci Sutli koje je ljetos provedeno u okviru istoga projekta.

Istraživanje populacije riba i školjkaša u rijeci Sutli na području Krapinsko-zagorske županije provedeno je kao potpora pripremi stručnih osnova za upravljanje vidrom na Sutli, s obzirom da ribe i školjke predstavljaju najznačajniji izvor hrane za vidre te su najznačajniji indikator stanja staništa vidre. Na kraju događaja sudionicima je predstavljena i podijeljena publikacija ‘Ribe rijeke Sutle’ koja je nastala kao rezultat gore navedenih istraživanja, a u kojoj mogu saznati nešto više o rijeci Sutli i Natura 2000 vrstama riba rijeke Sutle.

Zabilježena je prisutnost 42 vrste slatkovodnih riba, što čini važnu komponentu ekološke mreže Natura 2000.

JUKZŽ jedna je od sedam partnera na projektu ‘Vezi narave/Veze prirode’ koji se odvija u okviru programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., koji podržava Europska unija, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

www.sjever.hr/klanjec.hr 27.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.