Now Reading:
Varaždinska bolnica spremna je za koronavirus
Full Article 3 minutes read

Varaždinska bolnica spremna je za koronavirus

U Varaždinskoj županiji nema razloga za paniku, poručio je u utorak ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić naglasivši kako su u Bolnici spremni promptno reagirati u slučaju pojave koronavirusa.

Istaknuo je da je u suradnji s Ministarstvom izrađen protokol po kojem se treba postupati, a držali su ga se i kada je nedavno zaprimljen pacijent koji je zbog određene sumnje testiran na koronavirus, no nalaz je bio negativan.

– Svaka bolnica je dužna osigurati prostor za izolaciju i točno je razrađen protokol prema kojem se ti pacijenti zbrinjavaju – rekao je dr. Kudelić te objasnio postupak:

– Pacijent se prima u prostor za izolaciju, vade se uzorci krvi, transportiraju se pod hitno u Zagreb, a ovisno o nalazima se onda odlučuje hoće li se pacijent transportirati u Zagreb ili nastavlja liječenje, ide li u izolaciju ili za tim nema potrebe.

Dr. Kudelić objasnio je da je virus gripe i koronavirus vrlo teško razlikovati te da se dijagnoza može postaviti tek nakon testiranja, a građanima poručuje da nema razloga za paniku jer u velikom broju slučajeva zaraza uzrokovana koronavirusom prođe kao blaži oblik bolesti.

– Nažalost, pacijenti koji su imunokompromitirani, koji su imali određena stanja i prije zaraze koronavirusom, podložni su i komplikacijama i vidimo da upravo takvi pacijenti i stradavaju – rekao je ravnatelj varaždinske bolnice dodavši kako svakako treba uzeti u obzir činjenicu da od obične gripe stradava puno veća populacija.

– No, nemojmo minorizirati ovaj problem, moramo biti spremni i za potencijalnu epidemiju, s obzirom da je koronavirus već i u našoj blizini. Mi na dnevnoj bazi komuniciramo s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i poduzimamo sve potrebne radnje prema njihovim uputama – rekao je doktor Kudelić.

Župan Radimir Čačić potvrdio je u ime Varaždinske županije, osnivača Bolnice, da je OBV spremna za eventualnu pojavu koronavirusa.

– Iako za to postoje sustavi, naravno da je kičma reakcije zdravstveni sustav. Mi smo prije mjesec dana investirali, reagirali na prve vijesti o tome, bez velikih javnih izjava napravili pripremu i ja sam potpuno uvjeren da ćemo ako dođe, a gotovo je nemoguće da se u nekom trenutku neki prijenosnik neće pojaviti u Hrvatskoj, mi biti potpuno spremni – istaknuo je župan Čačić.

Varaždinska županija

foto: arhiva

m.furlan/sjever.hr 26.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.