Now Reading:
Na rast BDP-a u Međimurskoj županiji utječu i odlični rezultati u turizmu!!!
Full Article 3 minutes read

Na rast BDP-a u Međimurskoj županiji utječu i odlični rezultati u turizmu!!!

Međimurska županija lider je u kontinentalnom turizmu što potvrđuje brojke koje pokazuju uzlazni trend iz godine u godinu. Turizam je izuzetno važan segment hrvatskog gospodarstva, a kako rast turizma utječe na gospodarstvo Međimurja pojasnio je župan Matija Posavec.

Podsjetio je da je Državni zavod za statistiku nedavno izdao publikaciju o gospodarskim aktivnostima u kojoj je objavljen podatak da su jedino Međimurska i Istarska županija, od svih hrvatskih županija, zabilježile veći BDP 2014. godine, nego 2008. koja se uzima kao predkrizna godina koja je bila gospodarski najjača.

„Tu je i podatak da samo četiri županije u Hrvatskoj, među kojima je i Međimurska, imaju rast zaposlenosti u odnosu na 2015. godinu, dakle 2018, godine. Sve te aktivnosti i brojke jesu najviše vezane uz gospodarstvo, ali djelomično su vezane i uz turizam”, istaknuo je Posavec obrazloživši tu tvrdnju:

„Ako imamo više od 200 tisuća ostvarenih noćenja, ako imamo tako mnogo manifestacija, naravno da to generira i potrošnju jer ako su naše Terme Sveti Martin pune veći dio godine i ostvaruju najviše u tome,trebaju i mnogo robe naručiti, a oni su jedinstveni po tome što uzimaju tu robu od naših lokalnih proizvođača.”

Župan je podsjetio i na činjenicu da međimurski vinari prodaju gotovo sva vina koja proizvedu i to bez nekog velikog marketinga.
„Dakle, imaju tržište, ulažu u smještajne kapacitete, tako da i taj turizam sigurno ima ulogu u ukupnom BDP-u”, kazao je Posavec te naglasio da su generator potrošnje i svi projekti koji se provode.

„Kada netko u nešto ulaže ili kada mi povučemo europska sredstva, 90 posto svih naših investicijskih projekata u infrastrukturi rade naše domaće tvrtke. Na malo kojem projektu ima nekoga sa strane – iz drugih zemalja nema nikoga, iz drugih županija možda, ali 90 posto su naši lokalni domaći građevinari, tako da taj novac opet ostaje ovdje. Sve to skupa daje nam jednu dobru sliku”, zaključio je međimurski župan.

a.kučić/sjever.hr 25.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.