Now Reading:
Poznati svjetski fotograf konačno sa samostalnom izložbom u svom rodnom Čakovcu
Full Article 3 minutes read

Poznati svjetski fotograf konačno sa samostalnom izložbom u svom rodnom Čakovcu

petar sabol

Petar Sabol Sharpeye, inače rodom iz Čakovca, najnagrađivaniji je hrvatski fotograf koji je u vrlo kratkom razdoblju bavljenja fotografijom postigao vrhunske rezultate impresivnih razmjera.

Vrlo brzo prerastao je okvire nacionalnih razmjera i postao fotograf svjetske klase. Njegovi radovi poznati su i nagrađivani u čitavom svijetu. Od početka 2012. do danas sudjelovao je na međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l’Art Photographique) čak 355 puta, od čega je nagrađen 444 puta (228 medalja i 216 diploma za 114 različitih fotografija) u više od 40 država te je 7 puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP plavom značkom.

Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima ( National Geographic, Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani).U svibnju 2018. nagrađen je prestižnom te jednom od najznačajnijih hrvatskih nagrada za fotografiju, „Tošo Dabac“ te je najmlađi autor kojem je dosad dodijeljena.

„Ponosni smo što je ovakav kalibar odrastao u Međimurju.“, kazala je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan prilikom otvorenja izložbe te napomenula kako je Petar Sabol dosad održao 7 samostalnih izložbi, no ovo je prva u rodnom Čakovcu.

Dio tog „čudesnog svijeta“ i pogleda na detalje u prirodi kako ih kroz oko kamere vidi Petar Sabol prezentiran je na izložbi u Muzeju Međimurja kroz 31 odabranu fotografiju. „Velika mi je čast što ste se u ovolikom broju okupili na izložbi kako biste iz prve ruke vidjeli moje radove, strast i veliku ljubav prema prirodi. Ovo je samo dio mog fotografskog opusa.“, poručio je fotograf Petar Sabol priznavši kako mu je omiljen motiv ptica vodomar, što je s vremenom postao i njegov simbol.

Petru Sabolu na Svečanoj sjednici Međimurske županije u travnju prošle godine dodijeljena je nagrada „Zrinski“ za 2018. godinu i to za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota.

www.sjever.hr 22.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.