Now Reading:
Inicijativa Želim normalan život u Međimurju opet aktivna – Šlezak: ” Inicijativa je usmjerena protiv nerada institucija”
Full Article 4 minutes read

Inicijativa Želim normalan život u Međimurju opet aktivna – Šlezak: ” Inicijativa je usmjerena protiv nerada institucija”

Građanska inicijativa „Želim normalan život u Međimurju” danas je na Trgu Republike u Čakovcu organizirala konferenciju za medije.

U ime Inicijative novinarima se obratio dr. sc. Hrvoje Šlezak koji je i ovoga puta naglasio da Inicijativa ni na koji način nije usmjerena protiv romske nacionalne manjine, već samo želi normalan, kvalitetan suživot u Međimurskoj županiji.
-Inicijativa je usmjerena protiv nerada institucija. Dobar dio pripadnika romske nacionalne manjine uključen je u inicijativu. Prekjučer smo održali dobar sastanak s predsjednikom Skupštine Međimurske županije, Mladenom Novakom, i otvorili dvije točke. Jedna od njih je naš zahtjev da se organizira tematska sjednica Županijske skupštine i naišli smo na dovoljno sluha i kreće se u pripremu materijala – rekao je Šlezak te dodao da je druga tema bilo pitanje organizacije javnih radova:
-Trenutnim zakonskim rješenjima jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu organizirati javne radove za primatelje zajamčene minimalne naknade za opće dobro bez naknade. Pohvaljujemo pojedine općine koje su to napravile, ali Međimurska županija nikad to nije organizirala. Naš zahtjev je išao u smjeru da Skupština donese odluku kojom bi obvezala župana i nadležna tijela u Županiji da u dogledno vrijeme te javne radove organiziraju. Nažalost, konkretan odgovor od predsjednika Skupštine u tom smisli nismo dobili. Inicijativa će inzistirati na tom pitaju, ako nikako drugačije i pokretanjem lokalne referendumske inicijative.

Šlezak se osvrnuo i na jučerašnji sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković koji je ocijenio vrlo kvalitetnim i konstruktivnim.
-Pohvalili smo sedam točaka s kojima smo izašli nakon sastanka. Te točke za koje je ministrica rekla da se od danas počinju primjenjivati, imamo informaciju da je njihova implementacija počela. Odnosno da se krenulo u kvalitetniji nadzor nad korištenjem sredstava socijalne pomoći u pravu svrhu u koju su namijenjena – rekao je.

JE LI OVO KONAČNO POČETAK RJEŠAVANJA PROBLEMA U MEĐIMURJU – Ministrica najavila “ove mjere kreću s primjenom ODMAH”

Šlezak je istaknuo i da u Inicijativi smatraju kako vaučeri nisu idealno rješenje jer s narudžbenicom određene stvari korisnici zajamčene minimalne naknade ne mogu kupiti.
-Imamo informaciju da je jedan korisnik htio kupiti lijek za dijete u temperaturi, no s tom narudžbenicom to nije uspio napraviti. Naš je prijedlog da se za zajamčene minimalne naknade korisnicima dodijeli neka vrsta kreditne kartice, s koje ne bi bilo moguće dizati gotovinu, ali bi bilo moguće kupiti sve potrepštine. Naš je prijedlog da zajamčena minimalna naknada ne bude trajno rješenje, nego privremena mjera – naglasio je Šlezak.

Biserko Horvat, predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine u općini Pribislavec pak je istaknuo da su pripadnici romske manjine niz godina ukazivali na probleme o kojima se sada toliko govori.
-Želim zahvaliti inicijativi „Želim normalan život u Međimurju” što su jedini prepoznali problem i jedini se usudili otvoriti Pandorinu kutiju za koju svi mi u Međimurskoj županiji znamo da postoji – ne od danas niti od jučer, već je prisutna već 30-ak godina. Svi su se ponašali kao da problema u Međimurskoj županiji od strane zajednice Roma nema – rekao je Horvat.
-Tražimo samo jedno – da se mladi, radno sposobni Romi zapošljavaju jer ćemo ih jedino tako poticati na rad i rasteretiti državni proračun i državne poreznike. Mi jesmo za socijalnu pomoć, ali da se daje samo starim i nemoćnim osobama. Ako mogu kod vas Hrvata raditi ljudi od 60 godina, onda mogu i Romi od 20 ili 30 godina privređivati i živjeti od samostalnog rada. Ne smijemo više dozvoliti da se za 100 kuna u redovima romske zajednice osigura trajna mirovina – kazao je Horvat i zaključio:
Mi želimo promjene, želimo drugi život. Dosta nam je da nas se naziva građanima trećeg reda.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

21.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.