Now Reading:
Hoće li se konačno riješiti problem zagrebačkog mulja koji se jedno vrijeme ilegalno dovozio na polja oko Čakovca?
Full Article 2 minutes read

Hoće li se konačno riješiti problem zagrebačkog mulja koji se jedno vrijeme ilegalno dovozio na polja oko Čakovca?

zov

Zbog izjavljene žalbe na dokumentaciju natječaj za dvogodišnje preuzimanje i obradu otpada cca 96 tisuća tona mulja iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda, vrijedan 49 milijuna kuna, bio je dva mjeseca stopiran jer je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) usvojila dio žalbe tvrtke Kemis – Termoclean i poništila dio dokumentacije o nabavi koji je Grad Zagreb morao promijeniti.

Taj dio Zagreb je morao popraviti u natječajnoj dokumentacije i Kemis – Termocleanu podmiriti trošak žalbe. Rok za dostavu ponuda je 13. ožujka, a priča s muljem iz Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) i sa samim ZOV-om od početka izaziva brojne prijepore i kontroverze.

Podsjetimo, riječ je o mulju – a godišnje ga se proizvede oko 48 tisuća tona – koji se godinama nije zbrinjavao, već samo odlagao na plohe u krugu ZOV-a. Kada je konačno pokrenuta priča o njegovu zbrinjavanju, jedno vrijeme se izvozio u Mađarsku, u koju je prebačeno sedamdesetak tisuća tona, a dio se trebao spaljivati u Drnišu. Međutim utvrđeno je da je dio mulja umjesto u spalionicu odlagan na poljoprivredna zemljišta oko Čakovca.

Iz gradske uprave tada su tvrdili da nisu znali da je otpad odlagan na polja u Međimurju, a on se potom počeo odlagati uz pristupne ceste u istočnom dijelu Zagreba. Prije točno dvije godine, kad je Grad uhvaćen u toj raboti, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, ustvrdila je da se kod ZOV-a nalazi oko 410 tisuća tona mulja, ali da nema afere jer je ‘cesta na koju se odlaže asfaltirana’.https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/tko-ce-zbrinjavati-zagrebacki-mulj-natjecaj-za-posao-od-49-milijuna-kuna-bio-je-privremeno-stopiran-a-sada-ide-dalje-foto-20200220

www.sjever.hr/T portal 21.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.