Now Reading:
KOPRIVNICA: Održana završna konferencija projekta (O)Drži korak – Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice
Full Article 4 minutes read

KOPRIVNICA: Održana završna konferencija projekta (O)Drži korak – Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

U Županijskoj upravi u četvrtak, 20. veljače, održana je završna konferencija projekta Udruge Roma Korak po korak  – (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice.

Konferenciji koja je okupila nositelje i partnere projekta ispred Županije su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Anu Mušlek, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Melita Samoborec.

Na početku konferencije kao domaćin prisutnima se uvodno obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitavši svima koji su sudjelovali u projektu  naglasivši važnost koji on ima za manjinsku romsku zajednicu, ali i cjelokupno društvo.

„Svjesni smo da je kod učenika romske nacionalne manjine, ali i ostalih ranjivijih skupina, velik problem uključivanje djece u školski sustav i savladavanje gradiva. Projekt je hvalevrijedan jer se osim s roditeljima i djecom, radilo i na edukaciji nastavnika i stručnih djelatnika čime se postigla inkluzija romske djece i  njihovih roditelja u zajednicu. Nakon ovog projekta sigurno će  lakše pohađati nastavu i steći obrazovanje koje će im pomoći u životu. Hvala svim školama, ustanovama, nastavnicima i suradnicima koji su sudjelovali te   Udruzi Korak po korak na angažmanu. Ovo je početak šire priče koja će sigurno zaživjeti i u drugim školama“, kazao je zamjenik Ljubić.

„Izuzetno smo ponosni i veseli nas što su s područja grada Koprivnice u projektu sudjelovale dvije naše ustanove, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ te Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“. Nadam se da je ovo samo početak jedne dobre suradnje koju ćemo nastaviti i dalje. Isto tako se nadam, da svi ciljevi koje smo si na početku ovog projekta zadali, a to su uključivost i tolerancija prema kulturološkim i svim drugim različitostima Roma, smo ostvarili i otvorili dodatan prostor za nadogradnju“, istakla je između ostalog u svome govoru zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Predsjednika Udruge Roma Korak po korak Franjo Horvat je zahvalio Županiji i partnerima koji su bili vrlo aktivni u projektu. „Hvala svima koji ste nam bili velika potpora od samih početaka. Ponosan sam na sve učinjeno, omogućili smo romskoj djeci lakše snalaženje u školi i postavili smo temelj za bolje obrazovanje. Nadam se da projekt nije zadnji već ćemo ga nastaviti i u širem obliku kako bi pomogli romskoj populaciji u Koprivničko-križevačkoj županiji“, istaknuo je Horvat.

Tijekom provedbe projekta od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2020. godine, tridesetak učitelja i stručnih suradnika iz dvije partnerske škole steklo je saznanja dinamike stvaranja i utjecaja stereotipa i predrasuda spram pripadnika ranjivih skupina. Razvili su kompetencije za promjenu školskog okruženja u cilju stvaranja jednakih šansi za svako dijete. Sudionici edukacije „Odgoj za različitosti i poučavanje kojoj hrvatski nije prvi jezik“ su razvili dodatna znanja za rad s djecom koja ne govore hrvatski jezik kod kuće. U projektu je ukupno sudjelovalo 312 učenika sa učiteljima pratiteljima.

Projekt je sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske – Švicarsko-hrvatski program suradnje.

www.sjever.hr/koprivnica.hr 20.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.