Now Reading:
Zamjenik Sobota na radionici za izradu novog strateškog dokumenta Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska
Full Article 4 minutes read

Zamjenik Sobota na radionici za izradu novog strateškog dokumenta Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska

U organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Pannon europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTC) u srijedu, 19.veljače, u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana je pripremna radionica za izradu novog strateškog dokumenta Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Radionici koja je okupila predstavnike institucija i jedinica lokalne samouprave, predstavnike udruga kao i poduzetnike, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su zamjenik župana i potpredsjednika Pannon EGTC-a Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Zamjenik Sobota uvodno je kazao kako je jedan od ciljeva grupacije Pannon EGTC-a, koja okuplja 66 članova iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije, uspostava jače suradnje, čvršćih veza i kontakata u pograničnom području, ali i zastupanje zajedničkih interesa brojnih dionika koji su njegovi članovi. U novom će programskom razdoblju, dodao je Sobota, poseban naglasak Europske unije biti na razvoju prekograničnih regija i financiranju zajedničkih prekograničnih razvojnih projekata pri čemu je neophodno izraditi zajednički strateški razvojni dokument koji će predstavljati temelj za buduće natječaje.

Teritorijalna suradnja je iznimno važna sastavnica kohezijske politike europske unije. To je prepoznala i Koprivničko-križevačka županija te se u veljači 2018. godine i formalno pridružila Pannon europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju. Upravo u cilju zastupanja zajedničkih i sličnih interesa na razini Europske unije, jedan od prvih koraka je izrada zajedničkog programskog dokumenta za novi financijski period za razdoblje 2021.-2027. godine. Stoga je iznimno važno da su danas ovdje predstavnici raznih područja koji će imati priliku iznijeti svoje interese i stavove, kako bi sve ono što je od najvećeg značaja za našu županiju, ušlo u strateški dokument i na taj način dobilo priliku za financiranje u narednom periodu“, kazao je zamjenik Sobota.

Zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu na radionicu poželjevši da budući programski dokument bude čvrst temelj suradnje između dviju država.

„Provedeni su brojni projekti u sklopu ove asocijacije, a naš je rad do sad bio usmjeren na pitanja prometne infrastrukture i povezivanja između Hrvatske i Mađarske pa se nadam da će se i u tom segmentu voditi računa o potrebi uspostave još većeg i funkcionalnijeg spajanja. Sve smjernice i nove ideje su dobrodošle, a svima vama želim uspješno sudjelovanje na radionici koja će zasigurno pomoći u kreiranju novih razvojnih mogućnosti za prekogranično područje Hrvatske i Mađarske“, naglasio je zamjenik Sobota.

U ime Grada Križevaca koji je uz PORA Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije suorganizator radionice, prisutnim sudionicima se obratio križevački gradonačelnik Mario Rajn.

„Naša su iskustva u prekograničnoj suradnji vrlo pozitivna i do sada je realizirano velik broj projekata te sam uvjeren da će i kreiranje novog razvojnog dokumenta u kojem će prisutni stručnjaci pretočiti svoja iskustva, znanje i kompetencije biti svima nama na korist. Drago mi je što je radionica okupila ključne aktere iz područja poljoprivrede, gospodarstva, turizma i energetike čime dajemo do znanja da u novom razvojnom razdoblju kroz buduće projekte želimo pokriti sve segmente djelovanja“, kazao je Rajn.

Nakon uvodnih govora u radnom dijelu moderatori Zoltán Pámer i Marijana Sumpor predstavili su sažetak socio-ekonomske analize mađarsko-hrvatske pogranične regije, rezultate programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. te ciljeve politike i prihvatljive mjere za programsko razdoblje 2021.-2027. Na kraju radionice sudionici su razmjenom dosadašnjih iskustava definirali zajednički smjera i područja rada za predmetno razdoblje.

Spomenimo kako je na posljednjem natječaju iz Programa prekogranične suradnje mađarska-hrvatska odobreno 10 projekata čiji su partneri iz koprivničko-križevačke županije. Od toga su četiri projekta u kojima sudjeluje pet institucija čiji je osnivač Koprivničko-križevačka županija, a njihova ukupna vrijednost je 1,7 milijuna eura.

www.sjever.hr 19.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.