Now Reading:
“Fašničke špelancije v Oroslavju”
Full Article 3 minutes read

“Fašničke špelancije v Oroslavju”

Fašnik je dugogodišnja tradicija u Oroslavju, starija više od 100 godina. Kako je pojasnila direktorica Turističke zajednice Grada Oroslavja Maja Šijan, riječ je o jedinstvenom događaju koji se svih ovih godina održao zahvaljujući ljudima ovog kraja koji drže i njeguju tradiciju. Visoku razinu kvalitete jednog od najmasovnijih događanja ove vrste u Oroslavju potvrdili su i ove godine unatoč pojedinim otkazima.

-Iako je ove godine bilo potvrda da će na fašnik stići oko 700 maski, nažalost, zbog sezona gripe i viroza imali smo određeni broj otkaza, kako djece tako i roditelja. No, u nedjelju je od Orokonfekcije do Oro trga prodefiliralo 600-tinjak različitih maski što je zaista respektabilan broj – kazala je Šijan ističući da je ove godine sudjelovalo 20 grupa, među kojima i neke nove. Riječ je o Fašničkoj Grupi “Copernice” iz Lobora, zatim “Kapelski krampusi” iz slovenske Dobove te Odrasla grupa iz Majura.

-Unatoč otkazivanju pojedinih sudionika jako smo zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom koja je na glavni gradski trg dovela 600-tinjak maski, ali i oko 2.500 posjetitelja koji su zaista mogli uživati u programu i dobroj zabavi. Ovime smo dokazali da su “Fašničke špelanicije v Oroslavju” i dalje jedna od najvećih fašničkih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Svima koji su sudjelovali i dali dio sebe u organizaciju ove manifestacije najiskrenije zahvaljujem – kazala je Šijan.

Inače, nakon što su brojne maske od Orokonfekcije stigle do Oro trga te nakon predstavljanja svake grupe, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak predao je ključeve grada kraljici, spuštena je službena zastava Grada Oroslavja i podignuta je ona fašnička čime je grad i službeno predan u fašničke ruke.

-Hvala svima koji su nastupili, maskirali se, organizirali, volontirali, sponzorirali i na bilo koji drugi način podržali ovu manifestaciju! Mi u Oroslavju to radimo tradicionalno domačinski, sa srcem i veseljem – poručio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Gredičak.

Osim povorke i predstavljanja maski, birane su i one najbolje koje su i nagrađene vrijednim poklonima zahvaljujući velikom broju sponzora. Vrijedi istaknuti da je ovogodišnji fond nagrada bio 50 tisuća kuna zahvaljujući sponzorima i donatorima koji već godinama podržavaju “Špelancije”.

Dodajmo i da, zbog nedavne velike tragedije kada je u požaru doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu živote izgubilo šestero osoba, ove je godine otkazano tradicionalno paljenje fašnika. Organizatori još jedne uspješne “Fašničke špelancije v Oroslavju” su Turistička zajednica Grada Oroslavja, Grad Oroslavje te Organizacijski odbor “Fašničke špelancije Oroslavje”.

s.kalajdžija/sjever.hr 17.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.