Now Reading:
Fotogalerija: 650 maškara na Ivonjskom fašinku
Full Article 2 minutes read

Fotogalerija: 650 maškara na Ivonjskom fašinku

Ivanec

U organizaciji Društva prijatelja narodnih običaja Maska, a uz tradicionalno pokroviteljstvo i novčanu potporu Grada Ivanca i supokroviteljstvo Turističke zajednice, u nedjelju je održan Ivonjski fašink.

Ivancem, sa završnicom programa na špici, prošlo je 650 maškara u 24 skupine iz Istarske, Međimurske, Varaždinske i Sisačke županije te iz više slovenskih mjesta. Nakon što su se domogle ključeva grada koje im je uručio gradonačelnik Milorad Batinić, maškare su proglasile Fašničku Republiku te spalile Fašnika.

Gradonačelnik Batinić je predao ključeve grada kako bi se ljudi danas veselili.

– Praksa je uvijek bila da u ponedjeljak ujutro dostave ključeve, jer mi počinjemo radit od 7 sati, inače ne možemo u Vijećnicu. Danas imamo veliku brojku sudionika, 24 ekipe iz Slovenije i Hrvatske. Posjetitelji imaju zadovoljstvo pogledati maske, družiti se s njima, ukoliko žele ili imaju vupača. Administrativne granice, kad govorimo o Sloveniji, nikad nisu spriječile Udrugu Maska i ostale udruge takve vrste, niti građane da se sastaju i druže. Zimu ove godine nije trebalo tjerati. Istina je da nam fali malo snijega – kazao je gradonačelnik.

Vlasta Friščić, predsjednica Udruge Maska, istaknula je da nije problem organizirati dolazak velikog broja grupa u Ivanec.

– Već 30 godina ovo radimo. Ove godine imamo 24 grupe, više od 650 ljudi. To nije mali broj. Svake godine smo oko tog broja, i kad je lijepo vrijeme kao sada i čak kad je snijeg do riti, i onda nam se odazove minimum 500 ljudi. Mi u Maski dosta smo posvećeni organizaciji pa nemamo vremena dotjerivati se za fašnik. Kad idemo u uzvratne posjete imamo dosta u ormaru pa svašta obučemo kako dolikuje pravim maškarama – rekla je Friščić te dodala da će nakon ivanečke manifestacije koja je prvog fašničkog vikenda, oni ove godine u Nedelišće i Cesticu, a na sam Fašnik u Kaštele.

n.kalajdžija / sjever.hr

16.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.