Now Reading:
Međimurje će samo učvrstiti svoju poziciju lidera u obrazovanju. Na dodjelu ugovora i stipendija u Čakovec stigao i premijer
Full Article 7 minutes read

Međimurje će samo učvrstiti svoju poziciju lidera u obrazovanju. Na dodjelu ugovora i stipendija u Čakovec stigao i premijer

plenković

Tehnička škola u Čakovcu bila je u petak mjesto uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije. Tim ugovorom u Tehničku školu Čakovec stiglo je prvih 30 milijuna kuna, od planiranih 56 milijuna kuna za izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ“ čije će sjedište biti upravo Tehnička škola Čakovec.

Na svečanosti je bio i premijer RH-a Andrej Plenković koji je u svom govoru kazao da je kvalitetno obrazovanje preduvjet za sve i da je reforma obrazovanja temelj za daljnji razvoj i unaprjeđenje poduzetništva i gospodarstva. Kako ključno naglasio je povezivanje obrazovanja, tržišta rada, institucija te poduzetnika.

-Upravo je ključ obrazovni sustav i svih onih koji unutar njega djeluju – mišljenja je premijer koji je poručio srednjoškolcima da je bitno cijelo vrijeme raditi na sebi i nakon završetka formalnog školovanja. Naglasio je da u tržišnom gospodarstvu nitko ne spava. Kazao je kako Vlada i ministarstva doprinose tome kroz poboljšanje i mijenjanje zakonodavstva. S druge strane učenici se stimuliraju i motiviraju preko stipendija gdje je napravljen ogroman iskorak u broju i iznosu stipendija.

-Osigurali smo rekordnih 250 milijuna kuna za poticanje obrazovanje iz domene strukovnog obrazovanje preko fondova Europske unije – kazao je premijer. Govoreći konkretno o stipendijama na području naukovanja kazao je da će sada kroz te stipendije za svakoga onoga, tko stekne pravo, godišnje dobivati 18 tisuća kuna.

Za samo Međimurje kazao je da je poznato po tome da uvelike doprinosi gospodarstvu Hrvatske i da su ljudi u Međimurju poduzetni i radišni. Zadovoljan je što će i današnji događaj pomoći u Međimurju da se mladi osvijeste koliko je važno da budu agilni, da se trude i da se na kraju bore za svoju obitelj i egzistenciju.

Uz premijera u Čakovec su stigli i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskog sustav Josip Aladrović te ministrica znanosti i obrazovanja.

Ministrica Divjak, govoreći o uručenim ugovorima, pojasnila je kako se radi o 30 milijuna kuna za infrastrukturu odnosno dogradnju te kapitalna opremanja.

Prije godinu i pol smo Ministarstvo i ja kao ministrica donijeli odluku o osnivanju 25 centara kompetentnosti u svim hrvatskim županijama i to iz pet prioritetnih područja. Veseli me da smo već sad došli do točke gdje potpisujemo ugovore i dodjeljujemo sredstva – rekla je ministrica Divjak te dodala da u drugom dijelu potpisivanja slijede ugovori za edukaciju, izradu novih programa te dodatno opremanje tako da svaka škola može povući do 80 milijuna kuna.

Regionalni centri kompetentnosti samo su jedan dio reforme strukovnog obrazovanja, koja se odvija paralelno s kurikularnom reformom općeg obrazovanja. Ministrica Divjak naglasila je da se prvi dio odnosi na reformu samih kurikuluma, dok je drugi veliki projekt onaj dualnog obrazovanja.

U eksperimentalnim programima imamo 451 učenika, a ide se i dalje. To su programi gdje učenici uče kod poslodavca, a u manjoj mjeri u školi i to je jedan novi model za naše strukovno obrazovanje – rekla je Divjak. Dodala je kako se u treći dio reforme, centre kompetentnosti, ulaže 1,3 milijarde kuna, a uz 25 škola centara vezano je još 117 drugih škola u Hrvatskoj.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je da je sama županija najdostupnija županija u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja vezano uz brojne investicije i ulaganja u obrazovni sustav. Pobrojao je ulaganja u same objekte, stipendiranje učenika do raznih drugih aktivnosti kojima je cilj poboljšanje sustava obrazovanja.

-Obrazovanje je važno. Svako ulaganje u obrazovanje može kasnije značiti puno za generacije koje dolaze iza nas. Zato su ovoj dobri projekti i temeljem tog ulaganja treba stvarati rezultate koji su najvažniji i koji će ostati iza nas – izjavio je župan te izrazio nadu da će se ovakva suradnja s resornim ministarstvima nastaviti i dalje. Poručio je da treba ulagati u djecu da budu konkurentna na tržištu rada, a ne da se školuju da kasnije završe na burzi – izjavio je Posavec koji je na čelu županije koja ostvaruje jedne od ponajboljih rezultata u državi na području obrazovanja.

Inače, osim uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava dodijeljeno je i 180 stipendija učenicima Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec, od čega je čak 140 učenika koji se obrazuju u TŠČ-u u zanimanjima autoelektričar, autolimar, automehaničar, automehaničar, bravar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar i tokar.

Ministar Aladrović je za ovaj projekt naglasio da je važan jer njegovo financiranje od 250 milijuna kuna dolazi iz europskog socijalnog fonda i da je na raspolaganju više od 14 milijardi kuna a ugovoreno je oko 8,5 milijardi te je isplaćeno preko 4 milijardi kuna. Kazao je da socijalni fond mijenja sudbine ljudi. Što se tiče obrazovnog sustav preko ovog fonda uloženo je dosada više od 4 milijardi kuna. Dodao je da se kroz njega značajan dio sredstava uložio u stipendiranje čime se svima omogućuje jednaka šansa za obrazovanje posebno na STEM području.
Čestitao je svim stipendistima što su se odlučili krenuti u smjeru poduzetništva.

Ministar Horvat kazao je da ovo nije projekt pojedinog ministarstva već je to sinergijski efekt institucija Vlade RH-a i ta je sinergija dovela do toga da će se u ovaj projekt uložiti 250 milijuna kuna. Dodajući još projekt centara kompetencija dolazi se do brojke veće od milijardu kuna koji se na ovaj način ulaže u obrazovanje.

-Prije 3,5 godina krenuli smo od 189 stipendija financiranih iz državnog proračuna uz Obrtnički komoru i Ministarstvo gospodarstva. Danas imamo preko 4.200 stipendijskih ugovora, a poduzetnici imaju priliku da se uključe u stvaranje kvalitetne radne snage. Bez umrežavanja akademske zajednice i realnog poduzetničkog sektora te uključivanja poduzetnika nema stvaranja kvalitetne radne snage – poručio je Horvat. Kazao je da je cilj njegovog ministarstva stvoriti kvalitetnog radnika ali i kvalitetna radna mjesta za te radnike.

Ravnatelj Tehničke škole u Čakovcu, Dražen Blažeka, zahvalan je jer je prepoznat dugogodišnji rad škole, no svjestan je da se dodijeljena sredstva moraju i opravdati pa ističe problem manja kvalitetnog kadra.

Ono što mene posebno interesa je tko će u tim novoobnovljenim prostorima raditi. U svim strukovni školama veliki je problem kvalitetnih kadrova u strukovnom području – ističe ravnatelj te pritom upućuje zamolbu nadležnima da školama omoguće osigurati što kvalitetniji kadar koji bi sa tako sofisticiranom i kvalitetnom opremom radio.

To nam je sljedeća zadaća, svima nama u Hrvatskoj, ako želimo da strukovno školstvo i uložena sredstva dobe prave rezultate – zaključuje ravnatelj Blažeka.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.