Now Reading:
Brzi širokopojasni internet za 135 000 novih korisnika – evo u kojim mjestima
Full Article 3 minutes read

Brzi širokopojasni internet za 135 000 novih korisnika – evo u kojim mjestima

internet

Predstavnici lokalne i regionalne samouprave potpisali su s Hrvatskim telekomom 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta. Tim se sporazumom HT obvezao da će u sljedeće tri godine izgraditi mreže koje omogućuju brzinu od minimalno 100Mbit/s, i to za 135.000 novih korisnika na područjima gradova i općina diljem Hrvatske.

Sporazum je dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine, vrijednog 1,1 milijardi kuna. Potpisali su ga, između ostalih, i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Grad Mursko Središće je prije dvije godine preuzeo projekt PRŠI (Projekt razvoja širokopojasnog interneta) od Međimurske županije koja je zapravo pokrenula taj proces, ali su županije postale neprihvatljivi prijavitelji. Uz Mursko Središće, PRŠI obuhvaća općine Sveti Martin, Selnica, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec, Nedelišće i Strahoninec, odnosno trećinu Međimurja. Nakon sporazuma koji smo potpisali s HT-om, predstoji evaluacija, ali je od 72 PRŠI-ja u Hrvatskoj 16 već odabrano, tako da bismo mogli reći da je to najvjerojatnije gotova stvar. Nakon procedure uslijedit će projektiranje i gradnja koja bi trebala biti gotova do 2023., a 87 posto kućanstava bi trebalo dobiti optiku 100 Mbit/s, a ostalih 13 posto kućanstava koja su u tehnički teže dostupnom području, minimalnu brzinu od 40 Mbit/s – rekao je gradonačelnik Srpak te ujedno pohvalio ovaj projekt kojim će ljudi dobiti modernu mrežu i potrebitu brzinu.

U projekt je uključen i Grad Krapina te četiri okolne općine: Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

– Ukupna vrijednost projekta za ovo naše područje je 59,5 milijuna kuna, a HT je ponudio financirati 50% sredstava, dok ostatak ide iz europskih fondova. Najvažnije od svega je da Grad i susjedne općine neće trebati financijski sudjelovati u projektu, trošak je 0 kuna. Sama korist i vrijednost brzog širokopojasnog interneta ne treba se posebno naglašavati – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasivši kako sami ovaj projekt nikako ne bi mogli provesti.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da je dostupnost širokopojasnog pristupa velikih brzina značajan preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj države, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama.

– Implementacija takvih mreža dovesti će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti – izjavio je gradonačelnik Zaprešića.

Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa su značajni, ističu iz HT-a. Navode da prema analizi Ekonomskog instituta Zagreb, povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno 10 novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

Projekata izgradnje NGA mreža na sjeveru Hrvatske obuhvaća sljedeća mjesta:

Đurmanec, Jesenje, Krapina, Petrovsko, Radoboj
-Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec
-Gornji Mihaljevec, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec
-Samobor, Stupnik, Sveta Nedjelja
-Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Zaprešić

internet

foto: ilustracija

m.furlan/sjever.hr 11.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.