Now Reading:
FOTO Spektakularna „Bitka kod Stubice” okupila 20 000 posjetitelja
Full Article 3 minutes read

FOTO Spektakularna „Bitka kod Stubice” okupila 20 000 posjetitelja

12.godinu zaredom stanovnici Donje Stubice rekonstruiraju jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti, bitku kod Stubice, kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravdu. Sve je započelo na inicijativu Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a tijekom godina događaj se razvio u jednu od najvećih turističkih manifestacija Krapinsko-zagorske županije.

Manifestacija je započela srednjovjekovnim sajmom u centru Stubice, a potom je uslijedilo okupljanje pobunjenih kmetova koji su se u povorci uputili do dvorca Stubički Golubovec,gdje je održan centralni događaj, uprizorenje bitke na stubičkom polju. Povorci se uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara pridružio i novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Župan Kolar naglasio je kako je događaj izrasao u jednu manifestaciju koja je značajna za Republiku Hrvatsku, a ne samo za Donju Stubicu i Krapinsko-zagorsku županiju.

– Svi su nam kapaciteti popunjeni u ove dane, svi restorani, toplice. Stalno govorimo da su naše turističke manifestacije dodatna ponuda našim hotelima i toplicama i tu se u praksi vidi kako to savršeno funkcionira – rekao je župan.

Kornelija Vnučec, direktorica Turističke zajednice Gupčevog kraja kazala je da je 12. po redu manifestaciju ove godine posjetilo oko 20 tisuća gostiju. Vezano uz događanja naglasila je da se radi o cjelodnevnom programu , a u uprizorenju same bitke sudjelovalo je 250 statista. Za samu manifestaciju “Seljačka buna” kazala je da je to jedna od najznačajnijih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je kako je ova manifestacija danas veliki brend Krapinsko-zagorske županije.

– Atipično lijepo vrijeme privuklo je mnogo ljudi ovdje u Stubicu na prekrasnu manifestaciju koja na neki način valorizira hrvatsku povijest i tradiciju ovog kraja, buntovskog stubičkog kraja koje je toliko bogato poviješću. Na spomen Gupca mi smo Zagorci posebno osjetljivi. Ipak je to jedan od velikana koji je iznikao iz ovih naših zagorskih brega i ostavio veliki trag u hrvatskoj povijesti – rekao je Tušek ujedno čestitajući svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić je kazao da je ovo povijesni događaj koji je možda čak vise opisan u knjižnim djelima nego kroz prave povijesne fakte. No, mišljenja je da je to jedna jako dobra turistička priča i za Donju Stubici te Krapinsko-zagorsku županiju.

– Mislim da su ovi realni prikazi odjeće i oružja jedan jako dobar način popularizacije ovog djela županije kao turističke destinacije – naglasio je Hajdaš Dončić.

Kod dvorca Stubički Golubovec posjetitelji su mogli posjetiti Srednjovjekovno selo s prikazom starih zanata, kao i radionice udruge Stari zanati iz Hlebina, a do kraja dana organiziran je bogati glazbeni program.

m.furlan/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.