Now Reading:
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije jedno od najaktivnijih u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije jedno od najaktivnijih u Hrvatskoj

U Hrvatskom saboru je proteklog tjedna održan radni sastanak Odbora za ravnopravnost spolova s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta kojem je prisustvovala i potpredsjednica Županijske skupštine te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

Rupčić je kao jedina predstavnica s terena prezentirala rad Povjerenstva te Izaslanstvo upoznala s aktivnostima usmjerenima na problematiku svih oblika nasilja s posebnim naglaskom na nasilje nad ženama. Izrazila je zadovoljstvo intenziviranjem priprema za otvaranje skloništa za žrtve nasilja u našoj županiji, koja je među šest županija u Hrvatskoj gdje takva skloništa ne postoje.

Također je naglasila kako je upravo naše Povjerenstvo iniciralo osnivanje skloništa, koje je po modelu specijaliziranog udomiteljstva, kao jedinstveno u Hrvatskoj, egzistiralo u našoj županiji kroz tri godine. Iznijela je podatke o političkoj participaciji žena u regionalnoj i lokalnoj samoupravi Koprivničko-križevačke županije te posebno naglasila važnost Festivala žena iz ruralnih područja, koji Povjerenstvo organizira kroz sedam godina s ciljem prezentacije života žena.

Prezentacija je prihvaćena s velikim zanimanjem, posebice od strane Pierrette Herzberger-Fofana, članice Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i potpredsjednice izaslanstva za odnose s Panafričkim parlamentom te zamjenice predsjednika Odbora za razvoj Europskog parlamenta. Naglasila je kako je važno da se u okviru njihovog Odbora  upriliči susret i ovakva prezentacija u Europskom parlamentu, kojom prilikom bi se ovo tijelo upoznalo s konkretnim aktivnostima regionalnog Povjerenstva, kao jednog od najaktivnijih u Hrvatskoj, što je poduprla i članica Odbora Jackie Jones.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost Sabina Glasovac je izaslanstvo upoznala s Nacionalnom strategijom za ravnopravnost spolova, stanjem po pitanju nasilja nad ženama i implementacijom Istanbulske konvencije,  problematikom žrtava seksualnog nasilja u ratu, kao i temama vezanima uz žene na tržištu rada i utjecaj mirovinske reforme na žene, seksualnim i reproduktivnim pravima i reformi prava na pobačaj, javne kampanje protiv lošeg tretmana tijekom poroda, implementacijom ravnoteže između rada i obitelji te servisa za djecu i starije, nadzornim mehanizmima i implementacijom CEDAW-a.

sjever.hr 04.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.