Now Reading:
Vrsta karcinoma od koje stradava većinom muška populacija. Iznimka nije ni Međimurje!
Full Article 3 minutes read

Vrsta karcinoma od koje stradava većinom muška populacija. Iznimka nije ni Međimurje!

crkva

Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih organizira u Međimurju već osmu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu te s ostalim suradnicima.

Prvo će se večeras od 18,00 sati služiti misa u Crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu i blagoslov grla, a odmah nakon toga održat će se edukativno-humanitarna akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji”. Tijekom te akcije, predstavit će se rad Kluba laringektomiranih, a ponudit će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih, a za koje će se prikupljati dobrovoljni prilozi namijenjeni financiranju rehabilitacije laringektomitranih osoba na sedmodnevnom intenzivnom tečaju nadomjesnog govora i psihoonkološke terapije u Crikvenici.

Nakon Sv. Mise i blagoslova grla te predstavljanja kluba, u pastoralnom centru će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine, te članovima udruga i župe.

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba, upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec te ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje u Hrvatskoj od raka grkljana obolijeva nešto više od 300 osoba (2016. godine 313 muškaraca i 24 žene), a u Međimurskoj županiji prosječno godišnje obolijeva 6 osoba (2016. godine 6 muškaraca). Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2018. godini je u Hrvatskoj od raka grkljana umrlo 169 osoba (159 muškaraca i 10 žena), a u Međimurskoj županiji 3 osobe (3 muškarca).

www.sjever.hr 03.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.