Now Reading:
U sklopu sjajno posjećene Noći muzeja priređen doček ekipi PK Ivanec koja je osvojila Kilimandžaro
Full Article 5 minutes read

U sklopu sjajno posjećene Noći muzeja priređen doček ekipi PK Ivanec koja je osvojila Kilimandžaro

Neposredno pred početak službenog programa u Muzeju planinarstva, s puta se vratila ekipa Planinarskog kluba Ivanec koja je ostvarila povijesni uspjeh osvojivši najvišu afričku planinu Kilimandžaro.

Tako je u sklopu Noći muzeja priređen srdačan doček ekipi u sastavu Tomislav Friščić, Stjepan Kušteljega, Božidar Šoštar, Zdenko Horvat, Ivan Prašnjak i Ladislav Juhas.

Nazočni su burnim aplauzom i čestitkama pozdravili njihov uspjeh, a tom se prilikom publici – za koju je muzejski prostor te večeri bio daleko pretijesan – obratio voditelj ekipe Tomislav Friščić.

Vidno pod dojmom emocija, ali i umora od uspona i dalekog puta, ocijenio je da je ovim velikim uspjehom grad Ivanec u pravom smislu te riječi potvrđen kao Planinarski grad.

– Uz volju, znali smo da za ostvarenje ovakvog iskoraka imamo snage i hrabrosti. Vjerujem da će ovaj naš uspjeh biti poticaj djeci i mladima, koji se danas kreću po Ivančici i Žganom vinu, da već sutra budu spremni na nove i veće izazove i poduhvate – naglasio je Friščić te poručio nazočnima da, nakon svega što je ekipa vidjela i doživjela u Tanzaniji, budimo sretni što svi skupa živimo u Ivancu.

Nagovijestio je također da će kroz izvjesno vrijeme prirediti posebnu prezentaciju za javnost kojom će detaljnije dočarati osvajanje najvišeg vrha „crnog kontinenta“.

U ime Grada Ivanca, čestitke ekipi uputili su zamjenik gradonačelnika Branko Putarek i v.d. ravnateljice muzeja Marina Držaić, a nešto kasnije i gradonačelnik Milorad Batinić.

Noći muzeja nazočili su i predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek i počasni građanin Ivanca dr. sc. Eduard Kušen sa suprugom.

U sklopu službenog programa Noći muzeja održana je izložba nazvana Od stare škole do suvremenog muzeja, a nju je predstavila autorica i kustosica izložbe, magistra povijesti i latinskog jezika Ana Škriljevečki.

Drugi dio programa pod nazivom Muzej u staroj škuoli – Škola u muzeju,  prikazan je kroz edukativno-zabavni program nastavnika i učenika OŠ I. K. Sakcinskog iz Ivanca.

Njime su pokazali kako izgleda učenje u muzeju u sklopu projekta Moj grad u muzeju te ujedno predstavili 180. obljetnicu školstva u Ivancu u poveznici s muzejskom zgradom.

Lijep i simpatičan program, kojim su ugodno iznenadili i zabavili publiku, izveli su Povijesna skupina Osnovne škole pod vodstvom dr. sc. Suzane Jagić, dok je skeč Škola nekad i danas izvela Mlađa dramska grupa OŠ Ivanec pod vodstvom autorice i voditeljice Nataše Roginek.

A himnu Osnovne škole Ivanec, koja je autorski rad učenika i učitelja i koja je jedna od rijetkih školskih himni u Hrvatskoj, izveo je Zbor djelatnika Osnovne škole Ivanec pod vodstvom glazbene pedagoginje Nade Peček.

Program su organizirali Grad Ivanec i Muzej planinarstva u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Ivančica na čelu s Borislavom Kušenom i Društvom prijatelja narodnih običaja Maska na čelu s Vlastom Friščić.

I dok su se planinari u manifestaciju uključili logističkom pomoći i potporom, a naložili su i planinarsku logorsku vatru ispred muzeja na kojoj su djeca i posjetitelji cijele večeri pekli jeger, članovi Maske nazočne su počastili štrukljima, zljevkama, orehnjačama, dizanim kolačima i gijerama s kosanom mašću, a sve to moglo se zaliti čajem i kuhanim vinom.

Program je vodila Vesna Matišić.

www.sjever.hr/ivanec.hr 03.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.