Now Reading:
I zamjenik lepoglavskog gradonačelnika na obilježavanju 71. Dana Republike Indije: „Odnosi između Indije i Hrvatske jačaju”
Full Article 3 minutes read

I zamjenik lepoglavskog gradonačelnika na obilježavanju 71. Dana Republike Indije: „Odnosi između Indije i Hrvatske jačaju”

Nastavljajući dosadašnju dobru suradnju Grada Lepoglave i Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj, na poziv novog i opunomoćenog Veleposlanika Republike Indije u Hrvatskoj, Njegove ekselencije Arindama Bagchija, zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je prigodnoj svečanosti obilježavanja 71. Dana Republike Indije u Zagrebu.

Na proslavi nacionalnog dana ove druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu sudjelovali su i brojni uzvanici iz javnog i političkog života uključujući zamjenika predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, bivšeg predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića, izbornika Indijske nogometne reprezentacije Igora Štimca, članove diplomatskog zbora, predstavnike ministarstava te istaknute gospodarstvenike i članove indijske zajednice u Hrvatskoj.
U svom je govoru Veleposlanik Bagchi istaknuo kako je nakon velikog sportskog uspjeha naše nogometne reprezentacije Hrvatska postala prepoznatljiva u Indiji te kako je prošle godine preko 60.000 Indijaca posjetilo Hrvatsku što dovoljno govori o interesu za Hrvatsku, ali i sve većem prijateljstvu između naše dvije zemlje.

.Drago mi je što je bivši istaknuti hrvatski nogometaš Igor Štimac sada trener indijske nogometne reprezentacije i nadam se da će Indija pod njegovim vodstvom i dalje postizati sjajne rezultate – poručio je Veleposlanik Bagchi pozvavši izbornika Štimca da mu se pridruži na pozornici.

-Sretan sam što mogu primijetiti da odnosi između Indije i Hrvatske jačaju. Prošla je godina bila vrlo sadržajna što uključuje i prvi posjet indijskog predsjednika Hrvatskoj. Bio je u pratnji poslovne delegacije koja je sudjelovala u korisnim razgovorima s hrvatskim poslovnim ljudima. Naše dvije zemlje dijele slične poglede na razna međunarodna pitanja kao što su borba protiv terorizma i rješavanje problema klimatskih promjena. Sada radimo i na međusobnom jačanju gospodarskih odnosa. Kao što znate, Indija je već godinama najbrže rastuće veliko gospodarstvo na svijetu i cilj nam je da u idućih pet godina postanemo ekonomija od pet trilijuna dolara – kazao je Veleposlanik Bagchi.

Veleposlanik je u kraćem susretu sa zamjenikom gradonačelnika zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji Grada Lepoglave s Veleposlanstvom Republike Indije u Hrvatskoj te najavio i dolazak u Lepoglavu kako bi se suradnja dodatno produbila i nastavila tamo gdje je stala odlaskom velikog prijatelja Lepoglave, bivšeg Veleposlanika Indije Sandeepa Kumara.

-Naše uzajamno poštovanje i dosadašnje prijateljstvo izražava se upravo u izazovima koji nas očekuju i mogućnostima koje moramo tražiti u budućnosti. Neizmjerno mi je drago što se naša mala Lepoglave našla na listi interesa naših prijatelja i suradnika iz Indije. Na nama je sad odluka kako ćemo produbiti tu suradnju da bude što konkretnija i produktivnija, a mogućnosti su zaista brojne – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.
Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Kovač, s Veleposlanikom je dogovorena i suradnja na „Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme“, bilateralnom programu međunarodne razmjene dužnosnika, stručnjaka i profesionalaca iz brojnih društvenih, ekonomskih i znanstvenih područja koje provodi Indijska vlada.

Ovo je jedna konkretna aktivnost koju smo dogovorili, a na koju se mogu prijaviti naši sugrađani te posredstvom Grada Lepoglave i logistiku Veleposlanstva Indije vidjeti Indiju i pritom naučiti nešto. Jako dobra stvar – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

www.sjever.hr

03.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.