Now Reading:
Župan Koren: Izuzetno uspješno provodimo mjere socijalne politike, kontinuirano povećavamo sredstva i širimo mrežu skrbi s ciljem još veće pomoći ljudima
Full Article 5 minutes read

Župan Koren: Izuzetno uspješno provodimo mjere socijalne politike, kontinuirano povećavamo sredstva i širimo mrežu skrbi s ciljem još veće pomoći ljudima

koren

„Koprivničko-križevačka županija izuzetno uspješno provodi mjere socijalne politike s ciljem veće pomoći ljudima, a to potvrđuje i dodatno proširenje sufinanciranja troškova smještaja i na privatne obiteljske domove za starije i nemoćne koji se do sada nisu sufinancirali“, izjavio je župan Darko Koren prilikom prošlotjednog potpisivanja ugovora s predstavnicima privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba čime se Županija obvezala sufinancirati troškove smještaja i u domovima koje nemaju status ustanove u čemu je postala predvodnik u Hrvatskoj.

Osim ovog, u Županijskoj je upravi u razmaku od nekoliko dana potpisano još nekoliko vrlo važnih ugovora, onaj o provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima te o nastavku provođenje programa Pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe. Ukupno je za ove programe u županijskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna koja će uvelike pomoći u realizaciji spomenutih zdravstveno-socijalnih usluga.

Što se smještaja u domove tiče župan je naglasio kako se radi o mjeri kojom se uvelike utječe na standard starije populacije koja je u potrebi.
„Unazad nekoliko godina kreiramo razne politike u socijalnom sektoru s ciljem veće pomoći ljudima. Osim nas ovakvo sufinanciranje koristi još samo Zadarska županija, ali u puno manjem obimu. Ovom mjerom ćemo sufinancirati smještaj za dodatnih 200 osoba čime dolazimo na ukupno 350 korisnika što je trećina smještajnih kapaciteta u županiji. Osigurali smo milijun kuna, što je dvostruko više nego prošle godine“, naglasio je župan te podsjetio kako Županija uz županijski dom u Koprivnici, od lipnja 2018. sufinancira i troškove smještaja u šest privatnih domova u kojima je prošle godine pravo na sufinanciranje ostvarilo 135 osoba. Pohvalio je angažman i inicijativu županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe na čelu sa predsjednikom Željkom Pintarom.

„Prvi smo u Hrvatskoj u pokretanju ove mjere. Osjetili smo potrebu da se uključimo u borbu protiv siromaštva i ovo će uvelike pomoći. Mogu s ponosom reći kako je ova Županijska uprava jedna od najagilnijih u Hrvatskoj po pitanju realizacije socijalnih politika koje za cilj imaju poboljšanje životnog standarda svih žitelja“, naglasio je Pintar koji je uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, prisustvovao potpisivanju ugovora.

Župan se dotaknuo i teme funkcioniranja i sigurnosti ustanova koje pružaju usluge smještaja za starije i nemoćne osobe, naglasivši kako Županije nemaju velike ovlasti po pitanju nadzora rada tih ustanova što je zadaća resornog ministarstva. „U domovima koji djeluju na području naše županije nisu uočene nikakve poteškoće niti rizici, a mi ćemo sve učiniti kako bi mreža skrbi o starijim osobama bila što kvalitetnija“, zaključio je župan.

Veliku pomoć u pogledu kvalitete zdravstvene usluge stanovnici mogu očekivati i po pitanju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu nakon što je župan, u prisutnosti zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, potpisao ugovor s ravnateljima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te zamjenicom ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Župan je naglasio kako je usluga koja se provodi već šest godina, a za koju Županija izdvaja pola milijuna kuna, s obzirom na uložena sredstva i efekte od iznimnog značaja za stanovnike. „Ovim će se uvelike doprinijeti daljnjem razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite na području županije. Samo tijekom prošle godine u šest ambulanti u Križevcima i Đurđevcu je obavljeno gotovo četiri tisuće pregleda, dok je od početka pružanja usluge pregledano preko 23 tisuće pacijenata što dovoljno govori o njenom značaju“, naglasio je župan te dodao kako se specijalističkom uslugom značajno utjecalo na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici te kako će se mreža širiti čim se steknu uvjeti.

„Želja nam je dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguranjem stručnih timova u granama medicine, a posebno veseli podatak kako koprivnička bolnica ima najveći broj specijalizanata u posljednjih šest godina. Trenutno ih je 55, odnosno 22 više nego što ih je bilo 2014. godine“, naglasio je.

Nastavlja se i provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe, za što je Županija u proračunu osigurala 1,1 milijun kuna. Sporazumi su potpisani s partnerima na projektu – Gradom Križevci, Općinom Virje, Klubom za starije osobe „Mariška“ te križevačkim Gradskim Crvenim križem. Županija svojim programima već godinama pomaže izvaninstitucionalne modele pomoći starijim osobama u čemu je naša županija jedna od začetnika. „U sklopu ovog programa zaposlene su 24 osobe koje pružaju uslugu za 425 starijih osoba, a to je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji“, zaključio je župan u tjednu u kojem je Županija još jednom iskazala doprinos u poboljšanju kvalitete života starijih osoba.

www.sjever.hr/kckzz 31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.