Now Reading:
U Zagrebu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka

Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se jučer obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Akcija ima za cilj putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika te sudjelovanjem u postojećim Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. 
 
O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprječavanju nastanka bolesti tako da usvoje zdrave životne navike kroz zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola.

Preventivne mjere koje provodi Grad Zagreb

Posljednjih godina u gradu Zagrebu se ulažu značajni napori i financijska sredstva u preventivno djelovanje, a u cilju smanjenja mortaliteta i morbiditeta od te bolesti.
Odgovornost institucija jest velika u stvaranju infrastrukture i pozitivnog okruženja za podizanje svijesti, stoga se množe reći da je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja i prevenciji te ranom otkrivanju raka. Primjerice u gradu Zagrebu duži niz godina provode se i financiraju iz Proračuna Grada aktivnosti vezane uz rano otkrivanje različitih sijela raka.

Grad Zagreb, svakodnevno daje svoj doprinos borbi protiv raka kroz brojne javnozdravstvene akcije i preventivne aktivnosti  usmjerene na faktore rizika. Poznate su naše javnozdravstvene aktivnosti „Dan mimoza“, „Dan narcisa“, Utrka Terry Fox i mnoge druge.

Posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo se puno, no još uvijek ima prostora za unaprjeđenje.

Ovakva događanja su poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u borbu protiv raka, a pojedincima da se odazovu na redovite preventivne preglede kao i  na poziv u okviru Nacionalnih preventivnih  programa.

www.sjever.hr/zagreb.hr

02.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.