Now Reading:
Nova prilika za turističko pozicioniranje Međimurja na karti Europe
Full Article 2 minutes read

Nova prilika za turističko pozicioniranje Međimurja na karti Europe

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman sa svojim je suradnicima u službenom posjetu ugostila predsjednicu europske kulturne rute Iter Vitis Emanuelu Panke, predsjednicu Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijanu Katica te konzultanta za ruralni razvoj Roberta Baćaca.

Ova europska kulturna ruta jedna je od 38 certificiranih ruta u okviru Vijeća Europe, a u ovom trenutku prolazi kroz 20 država. Europske kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a Iter Vitis, između ostaloga, potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse.
-Jedan od takvih primjera za koje se čuje u Europi je i Međimurska vinska cesta, pa smo zahvalni na vašem gostoprimstvu i ovdje smo da vas pozovemo u članstvo Iter Vitisa. Iter Vitis objedinjuje različite destinacije, nadilazi fizičke granice te pruža mogućnost putovanja po drevnim vinogradima, prekrasnim krajolicima, spomenicima i vinskim teritorijima – objasnila je razlog posjeta Emanuele Panke dodavši da je vino oduvijek bilo povezano s tradicijom, identitetom i načinom života kao jednim od ključnih instrumenata interkulturalnog dijaloga.

Herman: Za naše vinare ovdje nema straha

Od prošle godine članica Iter Vitisa je i Hrvatska i to putem Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.
-Pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i programom Vlade koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska gostiju – rekla je Dijana Katica.

Uz zamjenicu Herman, Međimursku vinsku cestu gostima su predstavili pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, stručni suradnik Marko Puškadija i poljoprivredni savjetnik Marijan Čižmešija. Tijekom posjeta, kao primjeri dobre prakse obiđene su vinarije Lovrec i Cmrečnjak te restoran Terbotz u vlasništvu vinogradarske obitelji Jakopić.
-Suradnja s europskom kulturnom rutom Iter Vitis prilika je za našu regiju da još značajnije iskoristi svoju prisutnost na vinskoj i turističkoj karti Europe. Eventualnim pristupanjem u europsku obitelj vinskih regija putem Iter Vitisa, Međimursku vinsku cestu pretvaramo u transnacionalni turistički proizvod povezan s kulturnom baštinom vinske industrije. Iako članovi Iter Vitisa moraju ispuniti određene kvalitativne kriterije, za naše vinare ovdje nema straha, što su potvrdili i naši gosti. Prilika je to za europsku promociju ne samo vinara, već cijelog Međimurja kao turističke destinacije – zaključila je Herman.

www.sjever.hr/medjimurje.hr

02.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.