Now Reading:
Nova prilika za turističko pozicioniranje Međimurja na karti Europe
Full Article 2 minutes read

Nova prilika za turističko pozicioniranje Međimurja na karti Europe

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman sa svojim je suradnicima u službenom posjetu ugostila predsjednicu europske kulturne rute Iter Vitis Emanuelu Panke, predsjednicu Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijanu Katica te konzultanta za ruralni razvoj Roberta Baćaca.

Ova europska kulturna ruta jedna je od 38 certificiranih ruta u okviru Vijeća Europe, a u ovom trenutku prolazi kroz 20 država. Europske kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a Iter Vitis, između ostaloga, potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse.
-Jedan od takvih primjera za koje se čuje u Europi je i Međimurska vinska cesta, pa smo zahvalni na vašem gostoprimstvu i ovdje smo da vas pozovemo u članstvo Iter Vitisa. Iter Vitis objedinjuje različite destinacije, nadilazi fizičke granice te pruža mogućnost putovanja po drevnim vinogradima, prekrasnim krajolicima, spomenicima i vinskim teritorijima – objasnila je razlog posjeta Emanuele Panke dodavši da je vino oduvijek bilo povezano s tradicijom, identitetom i načinom života kao jednim od ključnih instrumenata interkulturalnog dijaloga.

Herman: Za naše vinare ovdje nema straha

Od prošle godine članica Iter Vitisa je i Hrvatska i to putem Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.
-Pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i programom Vlade koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska gostiju – rekla je Dijana Katica.

Uz zamjenicu Herman, Međimursku vinsku cestu gostima su predstavili pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, stručni suradnik Marko Puškadija i poljoprivredni savjetnik Marijan Čižmešija. Tijekom posjeta, kao primjeri dobre prakse obiđene su vinarije Lovrec i Cmrečnjak te restoran Terbotz u vlasništvu vinogradarske obitelji Jakopić.
-Suradnja s europskom kulturnom rutom Iter Vitis prilika je za našu regiju da još značajnije iskoristi svoju prisutnost na vinskoj i turističkoj karti Europe. Eventualnim pristupanjem u europsku obitelj vinskih regija putem Iter Vitisa, Međimursku vinsku cestu pretvaramo u transnacionalni turistički proizvod povezan s kulturnom baštinom vinske industrije. Iako članovi Iter Vitisa moraju ispuniti određene kvalitativne kriterije, za naše vinare ovdje nema straha, što su potvrdili i naši gosti. Prilika je to za europsku promociju ne samo vinara, već cijelog Međimurja kao turističke destinacije – zaključila je Herman.

www.sjever.hr/medjimurje.hr

02.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.