Now Reading:
Ž. Tušek u Loboru: „Ovo je posebno, sveto mjesto za sve ljude koji cijene našu kršćansku vjeru i katoličku povijest našeg hrvatskog naroda”
Full Article 3 minutes read

Ž. Tušek u Loboru: „Ovo je posebno, sveto mjesto za sve ljude koji cijene našu kršćansku vjeru i katoličku povijest našeg hrvatskog naroda”

tušek

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u petak je održana jubilarna 15. Noć muzeja, uz sudjelovanje više od 200 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, obrazovnih ustanova te udruga koje su posjetiteljima diljem Hrvatske ponudile raznolik program i besplatan ulaz.

U manifestaciju se uključila i Općina Lobor, a Noć muzeja obilježena je na lokalitetu svetišta Majke Božje Gorske u Loboru. Naime, jedan od posebnih zadataka ovogodišnje manifestacije je promišljanje o „muzejskoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti“ te osobama koje su svojim radom pridonijele promicanju muzejske struke, a među muzejskim je velikanima i dr.sc. Krešimir Filipec voditelj arheološkog istraživanja na lokalitetu svetišta Majke Božje Gorske u Loboru. Osim vrijednih povijesnih nalaza, dr.sc. Filipec zadužio je društvo i vizijom budućnosti tog najstarijeg hrvatskog svetišta u kojem bi se, osim obnove postojeće crkve, trebao otvoriti i arheološki park s multimedijalnim centrom.

Noć muzeja u Loboru otvorio je predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije, saborski zastupnik Žarko Tušek,

„Ovo je posebno, sveto mjesto za sve ljude koji cijene našu kršćansku vjeru i katoličku povijest našeg hrvatskog naroda, iako je ovo mjesto posebno u svojem arheološkom smislu i zadire i dublje u povijest, u antičko vrijeme kada su ovdje rađene prve iskopine. Duboko sam i kao čovjek vezan uz ovo mjesto jer sam ne jednom sa svojim djedom pješačio i dolazio ovamo na proštenje k Majci Božjoj Gorskoj i uživao u ljepotama ovog, na neki način gorštačkog kraja, možda i malo drugačijeg Hrvatskog zagorja, s ovom prekrasnom bogatom, monumentalnom crkvom koja odiše snagom i moći vjere, snagom duha. Sve je to uistinu urezano u moje sjećanje i ovdje se uvijek ugodno osjećam”, kazao je Tušek prilikom otvorenja.

„Noć muzeja je manifestacija koja na poseban način promovira vrijednost naše kulturološke, muzejske i arheološke baštine i lijepo je da su kreatori tog projekta uistinu uspjeli taj jedan dan vratiti ljude svemu onome što predstavlja bogatstvo hrvatske kulture i naše povijesti”, zaključio je Tušek.

Tijekom Noći muzeja u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru prezentirana su arheološka značenja svetišta Majke Božje Gorske, a posjetitelji su imali priliku prisjetiti se starih običaja ovoga kraja.

www.sjever.hr 01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.