Now Reading:
Noć muzeja u Prelogu: Bogat program u Muzeju Croata insulanus
Full Article 4 minutes read

Noć muzeja u Prelogu: Bogat program u Muzeju Croata insulanus

U Noć muzeja 2020. uključio se i Grad Prelog, zajedno sa svojim Muzejom Croata insulanus.

Jubilarna, 15. Noć muzeja, u Hrvatskoj, istaknula je dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880.godine. U Prelogu je Muzej Croata insulanus Grada Preloga, zajedno sa Turistčkom zajednicom Grada Preloga, pripremio bogat i raznovrstan program.

Noć muzeja u Prelogu, prigodnim su riječima, u pratnji Zrinske garde Čakovec, otvorili gradonačelnik Ljubomir Kolarek, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec te kustosica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak. U izložbi pripremljenoj u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus moglo se pročitati o životima priločkih velikana, zapisanih na spomen ploči, koja se nalazi na zidu Crkve sv. Jakoba u Prelogu. Tako su, i u Noći muzeja, svoje mjesto našli Venancije Glavina, teolog i leksikograf, Štefan Foxy, župnik i pisac, Stjepan Mlinarić, kanonik i preporoditelj, Dragutin Antolek Orešek, zastupnik u Hrvatskom saboru, Franjo Glad, humoristički pisac i orguljaš, Franjo Perčić, kateheta i publicist, dr. Dominik Premuš, pomoćni biskup zagrebački i pisac, Ignac Rodić, svećenik i generalni vikar za Međimurje, dr. Ivo Kečkeš, liječnik i prosvjetitelj, Kalman Mesarić, književnik i dramaturg, Ivan Glavina, pučki pisac, Miroslav Milinović, književnik te Milivoj Slaviček, književnik. U „školskom satu“ svoja su sjećanja na školovanje u Prelogu, uz komentare brojnih aktualnih događanja i činjenica iz povijesti školstva, iznijeli ugledni znanstvenici i sveučilišni profesori, porijeklom iz Preloga, dr.sc. Darinka Kiš-Novak te prof.dr.sc. Đuro Blažeka.

Kao dio stalnog postava, mogla se razgledati Etno zbirka Petra Horvata, zatim dio zbirke karikatura Ivana Haramije Hansa, a na prvom katu Muzeja Croata insulanus mogla se razgledati izložba slika Dijane Nazor „Skrivene slikarske tajne“. Dijana Nazor, profesorica likovne kulture i viša konzervatorica-restauratorica na Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, već se više godina bavi iznimno intrigantnim i korisnim znanstvenim područjem i temom „Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog“, na čemu je obranila doktorsku disertaciju na ALU u Zagrebu. Na nekoliko izložbi do sada, koje su 2016. bile umjetnički dio doktorskog rada, slikarica je prezentirala djela u akrilu koja funkcioniraju u dva sloja vidljive i nevidljive stvarnosti. Na prvoj se vide slike u maniri kolorističke apstrakcije, a u donjem nevidljivom sloju slike – koji je vidljiv samo infracrvenom kamerom – postoji potpuno druga crno/bijela slika s novim motivom, pretežno portretima istaknutih europskih umjetnika, motivom anđela, citatima filozofa i umjetnika, ali i dva autoričina portreta. O autorici i izložbi je govorila Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

U Knjižnici i čitaonici grada Preloga bila su predstavljena dva projekta. „Zato čitaj!“ ime je projekta kojeg su pod mentorstvom profesorica Mirela Petković i Tanje Gregur, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, 2019. godine proveli učenici Srednje škole Prelog Klaudija Zvonarek, Benjamin Radiković, Neven Ovčar i Kristian Kolar. Izložba fotografija “Knjiga živi” nastala je početkom 2019. godine radom članova Foto grupe “Fijolica” Osnovne škole Prelog. Učenici u svojim djelima vizualno promišljaju o čitanju te o samim knjigama i njihovom „tajnom“ životu kojeg vode na policama knjižnice, a koji se transformira u rukama čitača. Foto grupa djeluje u Osnovnoj školi Prelog pod iskusnim mentorstvom učitelja Silvia Benča. Autori fotografija su: Ana Hošnjak, Emili Novak, Fran Petković, Greta Blagus, Ivona Zvonarek, Lana Posavec, Lara Obadić, Marija Purić, Marina Dolenec, Matej Novak i Nika Naranđa.

U glazbenom programu sudjelovali su Scifidelity Orchestra, Irma Dragičević i Dinko Sardelić, za najmlađe se pobrinuo Loop Cirrkus, a za osvježenje učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Prelog te Vinska kuća Dvanajščak Kozol, s vrhunskim međimurskim vinima.

www.sjever.hr

01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.