Now Reading:
Najavljene V. Hrvatske svjetske igre – najveći amaterski sportski događaj u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Najavljene V. Hrvatske svjetske igre – najveći amaterski sportski događaj u Hrvatskoj

Konferencijom za novinare najavljene su 5. Hrvatske svjetske igre koje će se održati po peti puta u Zagrebu, od 21. do 25. srpnja ove godine.

Igre organizira Hrvatski svjetski kongres, uz glavnog pokrovitelja projekta – Grad Zagreb, uz pokrovitelje Igara Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a supokrovitelje Ministarstvo obrane RH, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatska matica iseljenika.
 
Brojnim novinarima obratio se gradonačelnik Milan Bandić riječima:
-Hrvatska je kao rijeka s pritocima, a matica svih Hrvata koji žive izvan Hrvatske je Zagreb i Hrvatski svjetski kongres koji organizira ove igre. To su Igre koje spajaju sve nas Hrvate koji smo na ovim prostorima stoljećima zajedno. Moramo se držati zajedno, jer nam samo tako ništa ne mogu.
 
Vinko Sabljo, ravnatelj Hrvatski svjetskih igara istaknuo je:
-Zahvaljujemo svim državnim ustanovama koje su nam omogućile organizaciju Igara. Sport nas spaja i svo dobro kroz sport ostvarujemo zajedno. Hrvatski svjetski kongres djeluje u preko 30 država svijeta, s izvršnim odborom koji upravlja Kongresom. Bitno je naglasiti da Hrvati izvan domovine pridonose i u ekonomskom smislu s preko 2.5 milijardi Eura ulijeva u Hrvatsku svake godine. Za Igre smo oformili radni odbor, a velike zahvale pripadaju zamjenici ravnatelja Igara Mateji Mandić kao i cijelom organizacijskom odboru Igara. Moram citirati fra Grgu Martića u čijoj ulici je i naš ured riječima “Naše pleme uginuti neće”.

Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske rekao je:
-Ovo je manifestacija koja promovira zajedništvo, sportski duh i hrvatske sportske uspjehe. Zadovoljstvo nam je sudjelovati kao pokrovitelji Igara.
 
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport, Tomislav Družak rekao je:

-Spajanje iseljene i matične Hrvatske kroz šport pridonosi upoznavanju s porijeklom, a nadam se za neke i prilika za povratak u domovinu.

Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvatice i Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive.
Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu.

www.sjever.hr(zagreb.hr

01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.