Now Reading:
Ludbreg među prvih pet gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za poljoprivrednike Na području grada čak 600 OPG-ova
Full Article 3 minutes read

Ludbreg među prvih pet gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za poljoprivrednike Na području grada čak 600 OPG-ova

poljoprivreda

Prema analizi proračunskih izdvajanja za 2018. koja je napravio portal Gradonačelnik.hr pokazala je da je Grad Ludbreg među gradovima s najvećim izdvajanjima za poticanje poljoprivrede. Sa izdvojenih 38 kuna po stanovniku, na petom su mjestu u Hrvatskoj.

Grad Ludbreg, naime, već dugi niz godina kontinuirano provodi poticajne mjere i aktivnosti usmjerene na rast i razvoj poljoprivrede kao vrlo važnu djelatnost ludbreškog kraja. Poticajnim mjerama Grad Ludbreg odlučio je pokrenuti poljoprivredne grane, a koje su tradicionalno vezane uz ovaj kraj. Poljoprivrednike potiče kroz 14 različitih mjera kroz koje se prvenstveno nastoji pomoći malim proizvođačima, tj. obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

‘Dostupne mjere i dostupni natječaji  izazvali su velik interes, a najveći interes vidljiv je u potporama za poticanje malih proizvođača svinja – poticaj za uzgoj i držanje svinja.Ovom mjerom nastojimo potaknuti mala obiteljska gospodarstva da se vrate uzgoju svinja. Tako je u 2019. godini isplaćeno preko 285 tisuća kuna potpora u poljoprivredi, od čega se najveći dio odnosi upravo na poticanje malih proizvođača svinja. Grad Ludbreg kontinuirano potiče razvoj pčelarstva, vinogradarstva i cvjećarstva kao vrlo važnih grana poljoprivredne proizvodnje, subvencionirajući nabavu novih košnica i pčelinjih zajednica, sadnog materijala, izgradnju plastenika i staklenika te navodnjavanje. Uz mjere u poljoprivredi Grad Ludbreg je pokrenuo i inicijativu za osnivanje poljoprivredne zadruge „Ludbreški kraj“ koja je u 4 godine djelovanja okupila 41 člana te dvadesetak kooperanata. Zadruga je time postala važan čimbenik lokalnog razvoja i omogućila snažne gospodarske i razvojne učinke, a okuplja članove ne samo iz Ludbrega već s područja cijele bivše općine Ludbreg pa i šire’, ističe gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

dubravko bilić

Na području Grada Ludbrega dominiraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih ukupno 594, koji su ujedno i nositelji poljoprivredne proizvodnje, a slijede obrti, njih 26, zatim trgovačka društva, njih 8 te 2 zadruge. Posljednjih godina raste broj mlađih osoba nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tako je 2017. godine bio prijavljen 71 nositelj OPG-a mlađi od 41 godine, a s 31.12.2018. godine taj broj iznosi 87 OPG-a.

‘Valja napomenuti da su OPG-ovi i ostali poljoprivredni, ali i drugi ponuđači sa područja Grada Ludbrega uključeni u različite europske projekte koji provodi Grad Ludbreg, a sve u cilju poboljšanja promocije i prodaje poljoprivrednih proizvoda te proizvodnje ekološke ili bio hrane, kao i očuvanje okoliša’, kaže Bilić.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.