Now Reading:
Dr. Čusek Adamić: „Svaki kontakt s Kinezom ne znači i mogućnost obolijevanja od koronavirusa”
Full Article 3 minutes read

Dr. Čusek Adamić: „Svaki kontakt s Kinezom ne znači i mogućnost obolijevanja od koronavirusa”

Na području Hrvatske, pa tako i Varaždinske županije za sad nije zabilježen ni jedan slučaj oboljele osobe od koronavirusa, tako da mjesta panici za sad nema – izjavila je voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosto Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog.
-Koronavirus nešto je novo u svijetu i za sve nas još uvijek jedna nepoznanica. Svi županijski zavodi, pa tako i varaždinski, dobili su od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smjernice kako se ponašati, zaštititi, te koga obrađivati u slučaju sumnje na infekciju koronavirusom kod oboljelih. Te smjernice proslijeđene su i prema bolničkim ustanovama te je medicinsko i liječničko osoblje upoznato s Protokolom postupanja u takvim slučajevima – izjavila je Čusek.

-Koronavirus mogu nam donijeti isključivo osobe iz zaraženih područja Kine. To što su ljudi u kontaktu sa Kinezima u našoj zemlji ili u Europi ne znači da su oni sumnjivi i zaraženi od tog virusa. U tom slučaju kad bi svaku osobu koja je bila u nekom bliskom kontaktu ili blizu Kineza stavljaju pod liječnički nadzor ili u obradu, naš zdravstveni sustav, ali i sustav bilo koje zemlje u svijetu istog trena bi se urušio – pojasnila je Čusek.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je kliničke i epidemiološke kriterije na temelju kojih se postavlja sumnja na infekciju koronavirusa u oboljelih. Ovisno o novim saznanjima, kriteriji će se mijenjati po potrebi.
-Vrlo važnu ulogu igra epidemiološka anamneza. Dakle sumnja na infekciju postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni određeni kriteriji: Gleda se ukoliko se kod pacijenta imamo kliničku sliku u vidu povišene tjelesne temperature te simptome zahvaćenosti donjih dišnih putova, npr. kašalj, otežano disanje, a osoba je tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma putovala u Wuhan ili druge dijelove kineske pokrajne Hubei, te ukoliko je zadnjih 14 dana ostvarila bliski kontakt s oboljelom osobom u koje je laboratorijski potvrđen koronavirus ili u koje je zbog sumnje u koronavirus obrada još u tijeku – objasnila je Čusek.
Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije svakodnevno dobiva nove informacije od HZJZ, te ukoliko se nešto novo otkrije ili promijeni u protoklu postupanja – to se odmah daje u objavu.

Točan način na koji je novi virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka nisu još sa sigurnošću utvrđeni.
-Govori se o alimentarnim putevima zaraze (konzumacijom neadekvatno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla), respiratornim udisajem, kapljičnim putem, no svi putevi još uvijek nisu točno definirani, pa tako, iako je opisan i taj interpersonalan put prijenosa s osobe na osobu, riječ je o bliskom kontaktu – nabrojila je Čusek.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke, odnosno preventivne mjere koje se odnose isključivo na osobe koje dolaze iz Kine. Potrebno je, između ostalog, izbjegavati kontakt s oboljelom osobom, ne jesti sirove ili polusirove proizvode životinjskog podrijetla, često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, te o svom inozemnom putovanju obavijestiti svog nadležnog liječnika.


Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa. Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

www.sjever.hr

01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.