Now Reading:
DHMZ UPOZORAVA: Pripremite se, očekuje nas nagla promjena vremena, snijeg i u priobalju!
Full Article 2 minutes read

DHMZ UPOZORAVA: Pripremite se, očekuje nas nagla promjena vremena, snijeg i u priobalju!

Veljaču nazivamo prevrtačom, a ove će godine već na samom svom početku opravdati taj naziv. Naime, Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje u kojem upozorava na nadolazeću naglu promjenu vremena:

„Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima. I potkraj mjeseca stiže brza promjena s kojom smo od jutarnje magle na kopnu do kraja dana imali i pljuskove, tuču pa i susnježicu i snijeg. Tom je promjenom u nekim mjestima i malo ublažen manjak oborine koji se bilježi u cijeloj zemlji. A čini se da je to samo uvertira u događaje koji slijede.

Naime, idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo ‘prave zime’ preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu. Naime, već će od danas, uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka biti i iznad 15 °C. Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području.

Međutim, sve je izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije. U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka. Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.

U svakom slučaju nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije”, poručuju iz DHMZ-a.

www.sjever.hr/dhmz

01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.