Now Reading:
Bogat program ovogodišnje Noći muzeja u Krapini
Full Article 3 minutes read

Bogat program ovogodišnje Noći muzeja u Krapini

Obilježavanjem ovogodišnje Noći muzeja u Krapini posjetitelji mogu posjetiti Galeriju grada Krapine, odnosno Pučko otvoreno učilište Krapina, Muzej oldtimera Presečki i Muzej krapinskih neandertalaca. Otvorenje Noći muzeja održano je u Galeriji grada Krapine kojoj su nazočili zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović i Dragutin Sopek koji je Gradu poklonio bogatu zbirku svih nosača zvuka Krapinskog festivala od 1966. godine, od kada se Festival održava. Tu je komplet svih ploča, kazeta i CD-a s krapinskog festivala.

“Davno sam obećao, skupljajući ploče i glazbeni materijal, da ću sve ploče pokloniti Gradu. U zbirci su sve ploče, kazete, CD-i od 1966. godine do 2019. godine i to radijske snimke kojih nema nigdje nego samo ovdje u Krapini. Poklanjajući Gradu ovu zbirku za Dan grada Krapine, rekao sam, ako je Zagorje bajka na dlanu, onda je Festival kajkavske popevke glazbena bajka grada Krapine, Krapinsko-zagorske županije kao i cijelog kajkavskog govornog područja”, kazao je Dragutin Sopek.

“U cijeloj Hrvatskoj večeras je tema Noć muzeja i velike obljetnice i mi smo u Galeriji grada Krapine ovu večer odlučili posvetiti 55. Festivalu kajkavskih popevki koji će se održati ove godine u rujnu. Obilježavanj Noć muzeja odlučili smo započeti u Galeriji izložbom nosača zvuka Krapinskog festivala svih 55 godina koju nam je donirao Dragutin Sopek i zbirka će biti pohranjena u Galeriji”, izjavila je ravnateljica Učilišta Pavlović.

“Spojilo se 55 festivalskih godina s 15 godina obilježavanja Noći muzeja. Počeci festivala su neusporedivi s današnjim, jer su bili manje prisutni i radio i televizija. Tada su pjevači u Krapini boravili tri dana i na ulici ste mogli vidjeti Ivu Robića, Vice Vukova i to je bio događaj, dok danas sve pjevače svakodnevno viđate na televiziji i kada ih sretnete nije neki događaj”, rekao je zamjenik gradonačelnika Kozina.

“Ove godine je Noć muzeja u čitavoj Hrvatskoj posebna, jer je ovo 15 godina obilježavanja Noći muzeja, a mi u Krapinsko-zagorskoj županiji je obilježavamo na 13 lokacija i zaista se možemo pohvaliti iako smo mala županija s našim muzejima odlično obilježavamo Noć muzeja”, kazao je zamjenik župana Ferek Jambrek.

Nakon službenog dijela otvorenja izložbe, u 21 sat, počet će koncert kajkavskih popevki s proteklih festivala, povodom ovogodišnjem jubilarnog 55. festivala.

m.sopek/sjever.hr 01.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.