Now Reading:
NAJAVA: Puntanjem i naoružanjem kmetov započinje obilježavanje Seljačke bune
Full Article 3 minutes read

NAJAVA: Puntanjem i naoružanjem kmetov započinje obilježavanje Seljačke bune

bitka kod stubice

Buna traje!!! Već 12 godina ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu“.

U subotu 1.2.2020. PUNTANJE KMETOV – Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” vlasteli 16. stoljeća, prije 12 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža i postala manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju koja je Seljačku bunu uvrstila u top manifestaciju županijskog interesa, a Hrvatska turistička zajednica, manifestaciju od nacionalnog karaktera. To nije samo borba i prikaz 16. stoljeća to je i događaj edukativno-povijesnog karaktera. O velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine uči se u školama, piše se u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni koji se pridruže tom spektaklu, mogu na jedan trenutak osjetiti veliku nepravdu koja je bila nanesena velikom broju seljaka u 16. stoljeću.

Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je i nagrade SIMPLY THE BEST za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja, a i zanimanje javnosti. Stoga ni ne čudi da je već pet godina za redom popraćena u svim medijima i središnjim dnevnicima, a broj posjetitelja kontinuirano raste. Prošle godine imali smo rekordan broj posjetitelja, 20.000 ljudi iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja.

www.sjever.hr/gupcev-kraj.hr 31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.