Now Reading:
Gripa uzela maha u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Varaždinu razredi u osnovnim školama “prepolovljeni” zbog gripe i drugih viroza?
Full Article 2 minutes read

Gripa uzela maha u Koprivničko-križevačkoj županiji. U Varaždinu razredi u osnovnim školama “prepolovljeni” zbog gripe i drugih viroza?

doktor

U Hrvatskoj je, zaključno s 26. siječnja 2020. godine, službeno registrirano ukupno 5368 oboljelih od gripe, od kojih je 2458 prijavljeno tijekom 4. tjedna 2020. godine.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. Odmah nakon te tri županije po broju slučajeva gripe slijedi Krapinsko-zagorska županija te Grad Zagreb. Varaždinska županija je na 8. mjestu, a sve više slučajeva gripe je među djecom školskog uzrasta. Neslužbene informacije govore da je u pojedinim varaždinskim osnonvim školama broj djece u razredu prepolovljen zbog gripe i raznih viroza.

Što se tiče Međimurske županije ona je među županijama s najmanjim brojem oboljelih od gripe.

Među pristiglim prijavama gripe na razini Hrvatske, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi. Tijekom sezone 2019/2020 broj prijava gripe u posljednja četiri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu te se u većini država bilježi niska ili sporadična aktivnost gripe. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

www.sjever.hr/HZJZ 31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.