Now Reading:
Centar izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije – najveći interes za matematiku
Full Article 4 minutes read

Centar izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije – najveći interes za matematiku

KKZ

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak je zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek sastali su se s ravnateljima koprivničke, križevačke i đurđevačke gimnazije te voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, fizike, kemije i biologije. Na sastanku se raspravljalo o Centru izvrsnosti Koprivničko-križevačke županije koji bi s radom trebao započeti sredinom veljače ove godine.

Zamjenik Ljubić je uvodno kazao kako se projekt Centra pripremao vrlo temeljito uz želju da se s radom započne što je prije moguće kako bi se učenicima omogućio dodatni izvor znanja.

„Najvažnije je okupiti djecu i pružiti im mogućnost u stjecanju novih znanja. Veseli što među učenicima postoji interes za dodatni rad i mi ćemo u suradnji sa školama učiniti sve potrebne preduvjete kako bi se s radom započelo što prije. Nužno je kreirati i uskladiti kurikulume iz predmetnih područja kako bi imali ujednačeni rad i kvalitetu rada u sva tri centra. Očekujemo da će Centri ubrzo steći svoju prepoznatljivost te da će učenici koji će pohađati nastavu ostvarivati dobre rezultate na državnim natjecanjima i državnoj maturi. Dugoročno gledajući neki od njih će se nakon završetka studija sigurno vratiti u županiju i ovdje razvijati svoju poslovnu karijeru u strukama koje su nam deficitarne“, kazao je Ljubić.

Pročelnica Mušlek je prisutne podsjetila kako su nakon provedene ankete među učenicima osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije i sastanka s voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih škola iz područja matematike, kemije i fizike u suradnji sa školama, osigurani preduvjeti za proširenje Centra i na Gimnaziju dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac i Gimnaziju I. Z. Dijankovečkoga Križevci (uz postojeći u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica) za predmete matematike, fizike, kemije i biologije. Na taj način, kazala je Mušlek, u tri Centra svi nadareni učenici će dobiti priliku za proširivanje svojih znanja.

Na sastanku su predstavljeni i rezultati prijava za Centre prema područjima i lokaciji pohađanja koje su pristigle tijekom siječnja. „Zaprimili smo 327 prijava pri čemu je najveći interes iskazan za matematiku (149 prijava), slijedi kemija (92 prijave), biologija (55 prijava) te fizika (31 prijava). Što se tiče gradova, u Koprivnici je očekivano najveći broj prijava, njih 156 dok je u Đurđevcu zabilježeno 64 prijava, a u Križevcima 107. Treba uzeti u obzir da su neki učenici prijavljivali više predmeta koje žele pohađati, tako da se brojčano stanje odnosi na broj prijava, a ne na broj učenika. Proveli smo brojne pripremne aktivnosti u pogledu informiranja i afirmacije Centara koji će ove godine iznimno s radom krenuti u veljači i s nešto manjim fondom nastavnih sati. Ovo je priprema podloge za iduću školsku godinu u kojoj će Centri krenuti puno prije i s puno većim fondom sati“, pojasnila je Mušlek .

Sudionici sastanka su raspravili o prijedlozima vezano uz formiranje grupa po pojedinim Centrima, a dogovoren je i kurikulum od 30 nastavnih sati po predmetu koji će se u Centrima krenuti provoditi sredinom veljače.

„Imali smo veliku želju otvoriti Centre izvrsnosti u sva tri grada jer smo sigurni kako je uz nadarenost garancija uspjeha dodatan rad za koji ima interesa, kako među učenicima tako i među nastavnicima kojima zahvaljujem što će odvajati svoje vrijeme kako bi naši učenici bili još bolji i uspješniji u izazovima koji ih čekaju. Pred nama je period u kojem je važno da Centri steknu afirmaciju te da ih još više unaprijedimo za iduću školsku godinu“, zaključio je Ljubić.

sjever.hr

31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.