Now Reading:
Sjednicu održali Savjet za zdravlje i Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije
Full Article 3 minutes read

Sjednicu održali Savjet za zdravlje i Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije

O izvješću o prošlogodišnjem radu i planu rada za ovu godinu razgovaralo se na sjednici Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije. Naglasak rada u ovoj godini, rekao je predsjednik Savjeta Većeslav Bergman, bit će ‘borba za kadrove’, odnosno kako osigurati i zadržati jednaku dostupnost primarne zdravstvene zaštite u svim dijelovima županije.

„Iako situacija nije alarmantna, nedostaju nam pedijatri, ginekolozi, radiolozi…“, upozorio je Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije. Rekao je također da je apsurd hrvatskoga zdravstva što je kontrola nad financiranjem centralizirana, a odgovornost za zdravstvenu zaštitu decentralizirana.

„Onaj tko ima novac morao bi odgovarati za cijeli zdravstveni sustav. Sada je odgovornost za funkcioniranje zdravstvenog sustava na županijama, a novac za to određuje država“, rekao je Bergman.

Ksenija Čuljak, pročelnica Županije za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, podsjetila je da je Županija u proračunu za 2020. osigurala sredstva za specijalizacije liječnika i provedbu stimulativnih mjera za zadržavanje liječnika na području županije. O tome će članove Savjeta, rekla je, detaljno informirati na sljedećoj sjednici. Rekla je također da hrvatska zdravstvena administracija treba posvetiti više pažnje kontinuiranosti ulaganja u specijalizaciju kadrova.

Sjednicu je održao Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije. Prihvaćeno je izvješće o prošlogodišnjem radu i usvojen plan rada za ovu godinu. Sjednica je održana u Domu za starije osobe Bistra. S radom ove ustanove prisutne je upoznala ravnateljica Doma Snježana Filipović, i sama članica Savjeta za socijalnu skrb. Dom je otvoren 2009., skrbi o pokretnim i nepokretnim osobama, a ujedno je i prvi privatni specijalizirani dom za oboljele od Alzheimerove bolesti i demencije.

 „Državni i županijski domovi imaju ogromne liste čekanja, a i mi ‘imamo pritisak’, naročito za teže slučajeve zdravstvene njege. Međutim, već duže vrijeme smo suočeni s nedostatkom zdravstvenoga osoblja, što se odrazilo i na naše poslovanje. Lani u rujnu smanjili smo kapacitet, na način da sada primamo samo onoliko korisnika koliko ih adekvatno možemo zbrinuti“, rekla je ravnateljica Filipović, dodajući da je rad medicinskih sestara i njegovateljica daleko teži u domovima socijalne skrbi nego u bolničkim ustanovama, pa svatko tko ima priliku odlazi raditi u bolnicu.

Član savjeta Rudolf Vujević podsjetio je da na prostoru županije nema državnoga doma socijalne skrbi, a potrebe na terenu su, rekao je, velike.

„Postoji niz programa koji se mogu sufinancirati u privatnim domovima. Županije, gradovi i općine se moraju aktivnije uključiti u socijalno planiranje, pa stoga i inicirati izmjene zakona. Ne može država riješiti sve probleme“, rekao je Vujević.

U planu rada Savjeta za ovu godinu stoji uz ostalo da će ovo savjetodavno tijelo predlagati razvoj mreže potrebnih kapaciteta socijalnih usluga, obilaziti ustanove socijalne skrbi kako bi se upoznalo s njihovim radom, surađivati s ravnateljima zdravstvenih ustanova, centara za socijalnu skrb, organizacijama civilnoga društva …

www.sjever.hr/zagrebacka-zupanija,hr 30.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.