Now Reading:
NE PROPUSTITE „Maskerata” – prva ovogodišnja premijera u varaždinskom HNK
Full Article 3 minutes read

NE PROPUSTITE „Maskerata” – prva ovogodišnja premijera u varaždinskom HNK

U Hrvatskom narodnom kazalište u Varaždinu u subotu će biti izvedena prva ovogodišnja premijerna predstava – „Maskerata” koju je prema tekstu Miroslava Krleže režirao Ivan Planinić.

Intendantica Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo što Krležinu karnevalsku ljubavnu igru iz daleke 1913. godine na kazališne daske donosi ovaj mladi redatelj iz Zagreba.
-Prva premijera ove godine i redatelj koji prvi put radi u ovom kazalištu, a to me iznimno raduje. Vjerujem i u njega, i u glumačku ekipu koju je odabrao – rekla je Jakovljević.

A osim što je redatelj predstave, Planinić je bio zadužen i za adaptaciju teksta što, prema njegovim riječima, nije bio baš jednostavan posao.
-Krležin ciklus Legendi koliko god da je težak i, kako se često govori, nepostavljiv, u nekim kazališnim ciklusima bio je dobar poligon za probanje nekih novih kazališnih sredstava i na tom putu traženja nekog suvremenog izričaja Legende su se pokazale kao otvoren tekst kojem se može pristupiti na tragu pirandelizma – istaknuo je Planinić.

„Maskeratu” na scenu donosi troje glumaca HNK u Varaždinu – Marinko Prga (Don Quixot), Karlo Mrkša (Pierrot) i Hana Hegedušić (Kolombina) koja se, kako ističe, dobro snašla u ljubavnom trokutu, odnosno adaptaciji teksta iz kojeg su i redatelj i glumci pokušavali izvući ono što je bitno za igru i izbaciti ono što remeti ritam.
-Ritam iz 1913. danas nam apsolutno nije mogao nikako ništa donijeti od čega bi mi u današnjem kazalištu 2020. napravili nešto drugo, pa smo napravili pomake – radimo s didaskalijama, izlazimo iz uloga, napravili smo ekspresivnu pop igru – kaže Hana.

Kako ističe redatelj Planinić, popis i opis dramskih lica „Maskerate” osim što otvoreno koketira s commediom dell’arte i općim književnim mjestima, prije sve potvrđuje Krležinu tadašnju estetsku orijentaciju koja prizivanjem mitova, arhetipa i stereotipa žudi za drugačijim i novim dramskim jezikom:
-Kao da Krležin stereotip ljubavnog trokuta, uspostavljen plošnim emocionalnim iskazima, tendenciozno osiromašuje tri dramska lica, da bi nas uputio na sebe samoga, bogato prisutnog u didaskalijama.

Za scenu i kostime u „Maskerati” zadužene su Petra Dančević i njezina asistentica Žarka Krpan, koreografkinja je Ivana Pavlović, a glazbeni suradnici Vid Kralj Novak i Nikša Marinović.
Premijera će se održati u subotu, 1. veljače od 20 sati, na Sceni Zvonimir Rogoz, a reprizne će se izvedbe održati 5., 7. i 8. veljače u istom terminu te 6. veljače od 11:00 sati za srednjoškolce.

foto (nasl.): HNK Varaždin

a.kučić/sjever.hr

30.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.