Now Reading:
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Kako isfinancirati kapitalne projekte u zdravstvu?
Full Article 5 minutes read

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: Kako isfinancirati kapitalne projekte u zdravstvu?

bolnica

Krapinsko-zagorska županija protekle je godine u zdravstvo imala investicije odnosno ulaganja u iznosu na razini od 40,5 milijuna kuna dok se ove godine planira iznos od 34 milijuna kuna. Zamjenica župana Jasna Petek, govoreći o protekloj godini, istaknula je da su ukupna izdvajanja u resoru bila 40,4 milijuna kuna, od čega za zdravstvo 33,6 milijuna, za socijalnu skrb 4,6, a za udruge i mlade 2,1 milijuna kuna. Od 33,6 milijuna za zdravstvo, velik je dio decentraliziranih sredstava, 18,4 milijuna kuna, vlastita sredstva iznose 8,1 milijun, a ostali izvori 7,1 milijun kuna.

„Kad govorimo o decentraliziranim sredstvima, za OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana izdvojeno je više od 10 milijuna kuna, od toga 5,5 milijuna odnosi se na otplatu kredita, a ostalo na nabavljanje medicinske opreme, za Dom zdravlja KZŽ 800 tisuća kuna, za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice nešto manje od 3 milijuna kuna, a za SB Stubičke Toplice 2 milijuna kuna te Zavod za hitnu medicinu 2,2 milijuna kuna. Što se tiče vlastitih sredstava KZŽ, veliki dio je korišten za financiranje timova T1 hitne medicinske pomoći u ispostavama Klanjec i Konjščina. Otplaćuje se kredit OB Zabok, a preostali dio usmjeren je na udio sredstava u projektu Doma zdravlja, poboljšanje pristupu primarnoj zdravstvenoj zaštiti i drugo“, rekla je zamjenica Petek, istaknuvši da je trenutno na specijalizacijama iz zdravstvenih ustanova na području županije 69 mladih liječnika i liječnica, a samo 11 ih je financirano iz EU fondova, dok sve ostalo financiraju zdravstvene ustanove s područja KZŽ.

Ove godine ulaganje na na spomenutom području biti će 33,4 milijuna kuna od čega je za zdravstvo predviđeno 24,6 milijuna kuna dok je za područje socijalne skrbi predviđeno gotovo 5,2 milijuna a za udruge i mlade 2,2 milijuna kuna.

Od ukupnih 24,6 milijuna kuna za zdravstvo najveći iznos od gotovo 19 milijuna kuna je iz decentraliziranih sredstva dok će Krapinsko-zagorska županija osigurati 4,87 milijuna kuna iz vlastitih izvora. Župan Željko Kolar zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na području KZŽ na velikoj humanosti, angažiranosti, profesionalnosti te istaknuo da Županija za sada uspijeva na neki način pratiti sva ta ulaganja, no da u novoj europskoj financijskoj omotnici ponovno nisu specijalne bolnice.

„Mi smo u postupku pokretanja zahtjeva da se taj projekt naših specijalnih bolnice proglasi projektom od nacionalnog interesa i krećemo u razgovore i kako to isfinancirati. Postoji domaća komponenta, državni proračun, mi smo kao Županija spremni sufinancirati dio projekta i vjerujem da zajednički možemo naći rješenje. Naš Klaster zdravstvenog turizma polako se pozicionira te će biti predstavljen u veljači u Nizozemskoj“, rekao je župan Kolar,

Inače, u prošloj je godini u OB Zabok nabavljena medicinska oprema vrijedna 1,9 milijuna kuna gdje svakako treba istaknuti digitalni RTG uređaj, novi uređaj za ultrazvuk, operativni mikroskop za oftalmologiju kao i kameru s optikom za laparaskopske operacije.

Nova oprema je u prošloj godini nabavljena i za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama i to u iznosu od 1,16 milijuna kuna. Radi se o nabavci kardiovaskularnog ultrazvuka i defibrilatora. Za nabavku opreme za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama utrošeno je nešto više od 2 milijuna kuna. Nije se zaboravilo ni na Zavod za hitnu medicinu gdje je samo za nabavku dva nova vozila bilo osigurano gotovo 1,2 milijuna kuna. Radi se o nabavci novih vozila za područje Donje Stubice i Krapine.

Prošle je godine provedeno niz projekata od “Poboljšanja pristupa primarno zdravstvenoj zaštiti”, vrijednost projekta je 9,4 milijuna kuna od čega je dobiveno 6,9 milijuna bespovratnih sredstava, do projekta dogradnje Spcecijalne bolnice u Krapinskim Toplicama gdje je za izradu projektno-tehničke dokumentacije uloženo nešto više od 2 milijuna kuna.

Spomenimo i da je u prošloj godini za područje socijalne skrbi utrošeno 4,6 milijuna kuna, a za udruge i mlade 2,18 milijuna kuna.

www.sjever.hr 30.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.